Sosyal medya üzerinden 2 Nisan tüketim boykotuna çağrı yapan 16 kişi hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca “nefret ve ayrımcılık” ile “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve aralarında oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu’nun da olduğu 11 kişi adliyeye sevk edildi.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonu protesto gösterilerinin ardından üniversite öğrencilerinin 2 Nisan’da tüketimin durdurulması için yaptığı “boykot” çağrısı geniş kesimlerde yankı buldu, sanatçılardan siyasetçilere kadar birçok isim çağrıya destek verdi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından boykot çağrısı paylaşımlarına yönelik soruşturma başlatıldı. Dün (2 Nisan) gerçekleşen boykotun ardından ise boykot çağrısı yapan 16 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu ve sosyal medyada içerik üreten doktor Enes Özel de gözaltına alındı. 11 kişi, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemlerinin ardından Çağlayan Adliyesi’ne sevk edildi. Polisin, diğer beş kişiyle ilgili arama çalışmalarının devam ediyor.
Savcılığın önünde destek için oyuncu Ahmet Mümtaz Taylan, Barış Atay, Kerem Fırtına, Kubilay Aka ve çok sayıda sanatçı bulunuyor.
Oyuncular Sendikası’ndan açıklama
Oyuncular Sendikası, yönetim kurulu üyesi Cem Yiğit Üzümoğlu’nun bu sabaha karşı gözaltına alındığını ve konuyla ilgili bilgileri avukatlardan öğrenmeye çalıştıklarını duyurdu. Yapılan açıklamada tüm sürecin yakından takip edildiği aktarılırken, Üzümoğlu’nun gözaltına alınmasına tepki gösterildi.
Avukat Kerem Bütün de X hesabından yaptığı açıklamada, “‘Boykot’ soruşturmaları ve gözaltılar sürüyor. Şimdilik 16 kişilik bir gözaltı listesi var. Onların biat eden savcıları varsa, halkın boyun eğmeyen binlerce avukatı var” dedi.
Ne oldu?
Tüketim boykotuna destek vererek çağrı yapan isimlerden biri de CHP lideri Özgür Özel’di. Ancak AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Özel’in boykot desteğine “Türkiye’yi topyekûn tehdit etmektir” diye tepki gösterdi. Çelik’in söz konusu açıklamasından kısa bir süre sonra boykot paylaşımlarına soruşturma açıldı. 2 Nisan’dan bir gün önce “nefret ve ayrımcılık” ile “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” iddiasıyla açılan soruşturmanın ardından, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nden de “Boykot çağrıları ekonomiyi sabotaj girişimidir, ekonomik bağımsızlığımıza yönelik bir darbe girişimidir! Boykot çağrısı yapanlara karşı ticaretinde maddi kaybı olan tazminat davası açabilir” açıklamaları geldi.