Bu çiçeği koparmanın cezası tam 244.135 TL
07 Nisan 2025

Elazığ’ın Arıcak ilçesi, doğanın en nadide çiçeklerinden biri olan ve halk arasında “Ağlayan Gelin” ya da “Hüzün Çiçeği” olarak bilinen ters lalelerle ilkbaharda büyüleyici bir görsel şölen sunuyor. Ancak bu endemik bitkinin nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya ve korunması için büyük önlemler alınıyor. Ters lalelerin koparılmasının cezası ise 244 bin 315 liraya kadar çıkıyor.

DOĞANIN EŞSİZ GÜZELLİKLERİNDEN BİRİ

Ters laleler, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin yüksek rakımlı bölgelerinde yetişiyor ve karların erimeye başlamasıyla birlikte ilkbaharda açmaya başlıyor. Bu nadir çiçekler, sadece doğal alanlarda değil, Arıcak ilçesindeki yüksek rakımlı köylerde de yetiştiriliyor. Ters laleler, halk arasında “Ağlayan Gelin” ya da “Hüzün Çiçeği” olarak biliniyor. Bu isimler, çiçeğin sevdiğine kavuşamayan bir gelini simgelemesi nedeniyle verilmiş.

Ters laleler, ilkbaharın göz alıcı çiçeklerinden biri olarak kısa bir süreliğine, sadece 20 gün boyunca yaşamaktadır. Bu çiçeklerin görsel şöleni ise yaklaşık iki hafta sürer. Ancak, nesli tükenme tehlikesi altında olan bu bitki, doğal yaşam alanlarında büyütülüp korunmaya çalışılmaktadır. Arıcak ilçesindeki Saman Mahallesi’ndeki bahçelerde ters lalelerin görsel şölen sunduğunu belirten Salih Bayar, bu nadide bitkinin korunması için büyük çaba harcandığını söyledi.

TERS LALE KORUMA ÇABALARI SÜRÜYOR

Ters lalelerin neslinin tükenmemesi için yerel halk büyük çaba sarf ediyor. Salih Bayar, bu çiçeğin korunması adına tohumlarını çevreye serptiklerini belirterek, “Ters lalelerin 20 günlük ömrü var. Bu yıl bayramın etkisiyle çok fazla ziyaretçi yok ama yine de bu nadide çiçeğin korunmasına büyük önem veriyoruz. Ters lalelere zarar verilmesi ya da koparılması çok büyük cezai yaptırımlarla sonuçlanıyor. Biz de bu çiçeğin neslinin devam etmesi için tohumlarını her yere serpiyoruz” dedi.

KOPARMANIN CEZASI 244.315 LİRA

Ters lalelerin korunması için yasal tedbirler de alındı. Türkiye’deki birçok ilde yetişen bu nadir bitkinin, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olması, ters lalelere zarar verilmesinin veya koparılmasının ciddi cezalarla sonuçlanmasına yol açıyor. Bu özel çiçekleri koparanlara 244 bin 315 lira kadar yüksek bir ceza uygulanabiliyor. Bu cezalar, ters lalelerin korunmasına yönelik alınan önlemlerinin bir parçası olarak önem taşıyor.

TÜRKİYE’NİN ÇEŞİTLİ BÖLGELERİNDE YETİŞİYOR

Ters laleler yalnızca Elazığ’da değil, aynı zamanda Tunceli, Bingöl, Diyarbakır, Adıyaman, Hakkari, Van, Şanlıurfa, Şırnak ve Muş gibi illerde de yetişiyor. Ancak, bu nadir bitkinin neslinin tükenmemesi için koruma altına alınması gerektiği, bölge halkı tarafından sıkça vurgulanan bir konu. Yerel yönetimler ve çevre aktivistleri, ters lalelerin korunması için daha fazla bilinçlendirme çalışmaları yapmayı hedefliyor.

DOĞANIN EFSANESİ: AĞLAYAN GELİN

Halk arasında “Ağlayan Gelin” adıyla da bilinen ters laleler, Elazığ’ın yüksek rakımlı bölgelerinde doğal bir efsane olarak varlık gösteriyor. Her yıl karların erimesiyle birlikte bu çiçekler, ilkbaharın başlangıcıyla doğanın en güzel tablolarından birini oluşturuyor. Ancak, bu efsanevi bitkinin korunması, hem yerel halkın hem de devletin büyük bir sorumluluğu altında.

ÇOK OKUNANLAR