ABD Uluslararası Kalkınma Ajansının (USAID), BM Dünya Gıda Programı (WFP) gibi yardım kuruluşlarına fonlarının kesilmesine ilişkin soruya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bruce USAID’in WFP ile programlarının yüzde 85’inin halen devam ettiği cevabını verdi.
Bruce USAID’in WFP’ye sağladığı fonların tamamen kesildiğine ilişkin ifadelerin doğru olmadığını, iptal edilen programların çoğunlukla Yemen ve Afganistan’da olduğunu belirtti.
Bruce “Diğer ülkelerde kesilmemesi gereken birkaç program kesilmişti, bunlar eski haline getirilerek yeniden yürürlüğe koyuldu” dedi ama bu programların hangileri olduğunu söylemedi.
ABD Başkanı Donald Trump 20 Ocak’ta başkanlık görevine başlamasının hemen ardından dış yardımları hedef alan kararname imzalamıştı.
ABD Dışişleri Bakanlığı da 27 Ocak’ta Bakanlık ve USAID tarafından finanse edilen tüm dış yardımların durdurulduğunu açıklamıştı. Ardından USAID çalışanlarının “idari izne çıkarıldığı” duyurulmuş, ajansın sosyal medya hesapları da kapatılmıştı.
Daha sonra Washington Bölge Mahkemesi yargıcı Amir Ali USAID’in fonlarının geçici olarak yeniden başlatılmasına karar vermişti.
ABD vatandaşının Tayland’da gözaltına alınmasından “endişeli”
Bruce ABD vatandaşı Paul Chambers’ın Tayland’da gözaltına alınmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Chambers’ın Tayland’daki Ceza Kanunu’nun, “Lese Majeste” (Kral’a ihanet) olarak bilinen 112. maddesi ve “bilgisayar suçları kanunu” uyarınca gözaltına alınmasından endişe duyduklarını belirten Bruce, konuyu yakından takip ettiklerini belirtti.
Bu olayla Tayland’daki “Lese Majeste” kanunu konusundaki endişelerinin desteklendiğini kaydeden Bruce Taylandlı yetkililere, ifade özgürlüğüne saygı duymaları çağrısı yaptı.
Tayland’daki Naresuan Üniversitesinde eğitim veren Chambers “Lese Majeste” ve “bilgisayar suçları kanunu” uyarınca gözaltına alınmıştı.
Ceza Kanunu’nun 112. maddesi olan Lese-Majeste uyarınca monarşiyi eleştirenlere ağır hapis cezaları verilebiliyor.