Görevden uzaklaştırılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasını iptal ederek “anayasayı ihlal, görevi kötüye kullanmak, seçme ve seçilme hakkına müdahale, hukuki güvenlik ve adil yargılanma hakkının ihlali” suçlarını işledikleri iddiasıyla İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü ve Yönetim Kurulu üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunuldu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, suç duyurusu evrakını 2025/6307 numarasıyla kabul ederek, soruşturma aşamasını başlatmış oldu.
Liberal Demokrat Parti (LDP) eski Genel Başkan Yardımcısı Hasan Kulaksız tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilen 11 Nisan 2025 tarihli suç duyurusu dilekçesinde, İmamoğlu’nun diplomasının 1994 yılında İstanbul Üniversitesi tarafından dekanlık ve rektörlük onayı ile düzenlenip resmi kayıtlara geçirildiği belirtildi. Dilekçede, “Bu durum, ‘kazanılmış hakların geri alınamazlığı’ ilkesi ve hukuk devleti güvencesi altında temel hakların korunması anlamına gelmektedir” denildi.
“İdarenin kendi kusuru vatandaşa yüklenemez”
Dilekçede, “İstanbul Üniversite Yönetim Kurulu’nun, 18 Mart 2025’te ‘üniversite isminin yanlış yazıldığı’ gerekçesiyle, hiçbir yeni hukuki gerekçe veya objektif akademik değerlendirme yapılmadan, geçmişte kazanılmış ve usulüne uygun biçimde onaylanmış diplomanın iptaline karar vermiştir. Bu işlem, idarenin kendi kusurunu vatandaşa yükleyerek geri alma işlemidir” ifadeleri yer aldı.
“İdari tasarrufun keyfi olduğunu ortaya koymaktadır”
Dilekçede, şöyle devam edildi:
“İdarenin, geçmişte kesinleşen ve kamu düzenine uygun olarak tesis edilmiş bir hakkı, hiçbir yeni delil veya yasal dayanak olmaksızın geri alması, idari tasarrufun keyfi olduğu ortaya koymaktadır. Bu uygulama, yalnızca kişisel mağduriyeti değil, aynı zamanda demokratik seçimler gibi temel hakları da zedelemekte, seçme, seçilme ve temsiliyet haklarına müdahale niteliği taşımaktadır.”
Dilekçede emsal kararlar da yazıldı
Dilekçede, Anayasa Mahkemesi’nin Abidin Pişkin emsal kararına ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun kesinleşmiş kazanılmış hakların geri alınmasının hukuki güvenlik ve öngörülebilirlik ilkelerine aykırı olduğu, Yargıtay 2. Ceza Dairesi’nin usulüne uygun belgelerin geri alınamayacağı, mahkemelerin, geçmişte kesinleşmiş hakların keyfi olarak iptal edilemeyeceğine ilişkin emsal kararlarına da yer verildi.
“Soruşturma ivedilikle ve şeffaf yürütülmeli”
Dilekçede, İstanbul Üniversitesi yetkilileri hakkında, TCK’nın 257 ve 309. maddeleri uyarınca soruşturma başlatılması, seçme ve seçilme hakkına müdahale ile demokratik düzene zarar verme suçlarından kamu davası açılması talep edildi. Dilekçede delillerin karartılmasını önlemek amacıyla üniversitenin iç yazışmaları, dijital arşiv kayıtları, karar tutanakları ve ilgili komisyon raporlarının temin edilerek, soruşturma dosyasına dahil edilmesi de istendi. Dilekçede, “İlgili işlemin yalnızca bireysel bir hak ihlali değil, anayasal düzeni tehdit eden ağır bir suç olması nedeniyle soruşturmanın ivedilikle ve şeffaf olarak yürütülmesi hususlarını bilgilerinize arz ve talep ederim” ifadelerine yer verildi.
Soruşturma aşamasına geçildi
Kulaksız, söz konusu suç duyurusu dilekçesini X hesabından paylaştı. Suç duyurusu dilekçesinde evrakın 2025/6307 ihbar numarası ile işleme alındığı ortaya çıktı. Kaynaklar, YÖK kapsamında olan bir evrakı savcılığın almasının anormal olmadığını, evrak üzerine numara konulmakla soruşturma aşaması başladığını, soruşturmanın devamının YÖK Kanunu’ndaki usulle YÖK’e ait olduğunu, YÖK izin vermezse Danıştay’da iptal davası açılabileceği bilgisini veriyor.
Ne oldu?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yürütülen ‘terör’ ve ‘yolsuzluk’ soruşturması kapsamında 19 Mart’ta gözaltına alınan Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanı ve CHP’nin cumhurbaşkanlığı ön seçim adayı İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Mart’ta tutuklandı. İmamoğlu, İBB’ye yönelik olarak “yolsuzluk” suçlamasından yürütülen soruşturma kapsamında, “ihaleye fesat, kişisel verileri kaydetme, rüşvet ve örgüt kurma” iddialarıyla tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne götürüldü. Tutuklanmasının ardından İçişleri Bakanlığı kararıyla İBB Başkanlığı görevinden uzaklaştırıldı.
GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI –