NATO Genel Sekreteri Rutte: Rusya uzaya nükleer silah yerleştirebilir
13 Nisan 2025

Rutte Axel Springer medya grubuna ait Welt am Sonntag gazetesine verdiği röportajda Rusya’nın telekomünikasyon uydularının imha edilmesini mümkün kılan anti-uydu silahları geliştirmesinden endişe duyduğunu belirterek bu gelişmenin Dünya’nın yörüngesinde bulunan ve hem savunma hem de insanların günlük yaşamları için hayati önem taşıyan binlerce uyduyu tehdit edebileceğini söyledi.

Moskova’nın uyduları hedef almak amacıyla uzaya nükleer silah yerleştirme planlarına ilişkin uyaran Rutte bu tür eylemlerin “Ay’ın ve diğer gök cisimlerinin askerileştirilmesini ve yörüngeye nükleer silah yerleştirilmesini” yasaklayan ve Rusya’nın da taraf olduğu 1967 tarihli Dış Uzay Anlaşması’nı ihlal edebileceğini vurguladı.

Rutte Rusya’nın uzay kabiliyetlerini Batı’ya kıyasla “yetersiz” olarak nitelendirerek “Rusya’nın uzay temelli nükleer yetenek arayışı derin endişelere yol açıyor. Mevcut teknolojileri yetersiz olsa da yörüngede anti-uydu silahları ya da nükleer yüklerin konuşlandırılması, son derece istikrarsızlaştırıcı bir gelişme olacaktır” dedi.

NATO’nun kara, deniz ve havada olduğu gibi uzayda da caydırıcılık ve savunmasının güçlü olmasının önem teşkil ettiğinin altını çizen Rutte “Son yıllarda uzay giderek daha kalabalık, tehlikeli ve öngörülemez hale geldi. Uzaydaki rekabetin çok çetin olduğunu biliyoruz” diye konuştu.

ÇOK OKUNANLAR