California eyaleti Trump’a ve hükümete gümrük vergisi davası açıyor
17 Nisan 2025

Federal bir devlette eyaletlerden biri merkezi hükümetin dış politikasından veya gümrük vergileri politikasından zarar gördüğünü düşünürse ne olur? Amerika Birleşik Devletlerinde şimdi bu soruya cevap aranacak, çünkü California eyaleti Washington DC’deki Federal hükümetin ve onun yöneticisi olarak Başkan Donald Trump’ın gümrük vergisi politikalarından zarar gördüğünü düşünüyor ve mahkemeye başvurdu.

California Valisi Gavin Newsom’ın Ofisi, Trump’ın gümrük tarifeleriyle ilgili Kuzey California Bölge Mahkemesi’nde başlatılacak hukuki sürece ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, Trump’ın söz konusu gümrük vergilerini uygularken başkana yalnızca dış tehditlere karşı mali işlemleri dondurma ve engelleme yetkisi tanıyan Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasasını (IEEPA) kullanmasının yasalara aykırı olduğu ve bu yüzden hukuki süreç başlatılacağı bildirildi.

Bu vergilerin yürürlüğe geçmesi için kongre onayı gerektiği kaydedilen açıklamada, dava kapsamında mahkemeden tarifelerin durdurulması için acil tedbir talep edileceği belirtildi.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Newsom, tarifelerin IEEPA kapsamında değerlendirilemeyeceğini aktarırken, Trump’ın tarifelerinin California’daki ailelerin, işletmelerin ve eyaletin ekonomisi üzerinde “yıkıcı etki yarattığını” vurguladı.

California, ABD eyaletleri arasında en büyük ekonomiye sahip konumda bulunuyor.

Trump’ın tarifelerine karşı yürütülen hukuki süreç

Daha önce Çin’den ithalat ve ihracat yapan Florida merkezli Simplified işletmesi, Trump’ın Çin menşeli ürünlere getirdiği gümrük vergilerini uygulamak için kullandığı Uluslararası Acil Ekonomik Yetkiler Yasası’nın (IEEPA), başkanın yetki sınırlarını aştığını öne sürmüştü.

Dava dilekçesinde, Trump’ın Çin’e uyguladığı tarifelerin “yasa dışı” olarak kabul edilmesi ve uygulanmasının durdurulması talep edilmişti.

IEEPA’nın neredeyse 50 yıllık tarihinde hiçbir başkanın bu yasayı gümrük vergileri koymak için kullanmadığı kaydedilen dilekçede, yasa metninde gümrük vergilerinden bahsedilmediği ve yasada başkanlara vergi uygulama yetkisi tanındığına dair bir ifade yer almadığı vurgulanmıştı.

ÇOK OKUNANLAR