Çizgi roman değil, bilim kurgu hiç değil: Çin, Tayvan’ı okyanusta köprü kurarak mı işgal edecek?
20 Nisan 2025

Biz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yıllardır dile getirdiği “Kanal İstanbul” projesine “çılgın proje” diyoruz ama bizden de çılgını var galiba: Çin.

Mart ayında Çin devlet medyasının ülkede yaygın kullanılan Weibo adlı sosyal medyada yayınladığı bir kısa video, bu videoyu gören Amerikan istihbarat servislerinin aldığı uydulardan elde ettikleri, inanılması çok zor bir savaş senaryosunu gündeme getirdi.

Çin, her biri denizde yüzden birer gemi olan ama istenirse uzattığı ‘ayak’larıyla deniz tabanına tutunan ve bir araya gelip dev bir köprü oluşturabilen gemiler yapıyor. Şimdilik bunlardan üç tanesinin inşası bitti, çalışır duruma geldi, hatta bu gemilerle tatbikatlar bile yapıldı.

Bütün bu hazırlığın Çin’in Tayvan adasını işgali için yapıldığı öne sürülüyor. Çin, uzun yıllardan beri kendi otoritesini Tayvan’a da götürmek, bu adayı da yönetmek istiyor ama başta Amerika olmak üzere Batılı güçler Tayvan’ı koruyorlar, Çin’i caydırıyorlar.

Ama Çin yine de kendine Tayvan’ı gerekirse askeri işgalle almak ve kendi yönetimine katmak konusunda geri adım atmıyor. Çin ordusu sık sık Tayvan adasının etrafında geniş kapsamlı tatbikatlar yapıyor, bunlardan sonuncusu Mart ayındaydı ve çok büyüktü.

Fakat çoğu askeri uzmana göre Çin ana karasından gidip Tayvan’ı işgal etmek hiç de kolay bir askeri operasyon değil. Bu adada 24 milyon insan yaşıyor ve burayı işgal edip kontrol altına almak için çok büyük bir askeri güç gerekebilir. Kaldı ki Amerikan donanması sürekli etrafta, bu da Çin açısından Amerika ile savaş riski demek.

Ancak son haftalarda ardı ardına yapılan bir gizli tatbikat, Çin’in ne kadar ciddi olduğunun anlaşılması bakımından önemli.

Çin, Tayvan’ı işgal etmek için klasik bir denizden çıkartma harekatı yerine doğrudan karadan karaya asker ve malzeme sevkiyatı düşünüyor olabilir ve bunu yapmak için de ana karadan adaya uzanan bir kötü yapıyor olabilir. Tayvan adası ana karadan 200 kilometre kadar açıkta. Bu, neresinden baksanız koca bir ordunun kat etmesi için çok uzun bir yol. Bu uzunlukta bir köprü yapmak ise imkansız.

Ama Çinli mühendisler yine de çok ilginç, özel tasartım gemiler yapmışlar. Bu gemiler, aslında klasik birer gemi. Ama her geminin en az 4, bazılarının 8 tane “ayağı” var. Bu ayaklar teleskopik olarak iç içe geçmiş çelik borulardan oluşuyor ve gemiler suyun üzerinde sabit durmak için demir atmak yerine bu ayaklarını uzatıyor ve deniz tabanına “basıyor.”

Gemilerden birkaç tanesi aynı hizaya geldiğinde her gemiden köprü benzeri bir şey diğerine uzanıyor ve böyle bir çeşit “kara yolu” oluşturulmuş oluyor. Tekerlekli kara araçları bu suyun üzerine kurulan yüzer köprüden geçecek.

Kağıt üzerinde sanki kolay bir şeymiş gibi gözüküyor ama değil. Mart ayında Çin inşaasını tamaladığı böyle özel üç gemiyle ardı ardına tatbikat yaptı. İlk üç tatbikat başarısız oldu ama nihayet dördüncüsünde gemiler hem aynı hizaya gelmeyi başardı hem de birbirlerine o köprülerle bağlandı.

Böyle üç gemi bir araya geldiğinde 824 metrelik bir köprüyü oluşturdular.

Bu gemilerden bazıları ayrıca bir çeşit “liman” görevi de yapabiliyor. Yani başka gemiler bunlara yanaşıp malzeme indirebiliyor.

ÇOK OKUNANLAR