MHP lideri Devlet Bahçeli’nin hukukçu kurmayı Feti Yıldız, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yeni bir infaz yasasına olan toplumsal ihtiyaca dikkat çekti. Yıldız “İyi bir infaz rejimi olmadan ceza adaleti tam anlamıyla gerçekleşemez” dedi.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve hukukçu kimliğiyle bilinen İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Türkiye’nin hem yeni bir anayasa hem de yeni bir infaz kanununa duyduğu ihtiyaca vurgu yaptı.
Ceza adalet sisteminin ancak etkili bir infaz rejimiyle tamamlanabileceğini belirten Yıldız, “Ceza ve Ceza Muhakemesi Kanunları ne kadar gelişmiş olursa olsun, infaz sistemi yetersizse adalet duygusu eksik kalır” dedi.
“HUKUK DEVLETİ, İNSAN HAKLARINA SAYGILI DEVLETTİR”
Yıldız açıklamasında, hukuk devletinin temelini insan haklarına saygı ve yargı denetimine açık bir yapı oluşturduğunu belirtti. “Dünyanın her yerinde, devletin cezalandırma hakkı ile sanığın hakları arasında bir çatışma mevcuttur. Hukuk devleti bu çatışmanın sınırlarını, anayasalar ve insan hakları sözleşmeleriyle belirler” diyen Yıldız, temel hak ve özgürlüklerin, devlet tarafından verilen bir ayrıcalık değil, insan olmanın doğrudan sonucu olduğunu vurguladı.
“ANLAŞILIR, SADE VE EŞİTLİKÇİ BİR İNFAZ KANUNU YAPILMALI”
Yıldız, TBMM’nin önceliklerinden birinin sade, anlaşılır ve tüm tarafların uygulamada eşit şekilde anlayabileceği bir infaz yasası oluşturmak olması gerektiğini belirtti. Bu bağlamda önerdiği infaz rejiminin temel ilkeleri şöyle sıralandı:
İnsan onurunu esas alan bir yapı, Hakim, savcı ve avukatların yanı sıra hükümlülerin de anlayabileceği yalınlıkta olması, Cezanın ıslah edici yönünü öne çıkaran bir sistem, Cezasızlık algısını ortadan kaldıracak adalet ve infaz eşitliği, Sürekli değişikliğe ihtiyaç duymayacak kadar tutarlı bir çerçeve.
“YENİ ANAYASA, MİLLİ KİMLİĞİMİZİ VE BİRLİK BERABERLİĞİMİZİ GÜVENCE ALTINA ALMALI” Feti Yıldız, açıklamasının devamında, yeni anayasa çalışmalarına da değindi. Türkiye’nin artık güçlü bir anayasal zemine kavuşması gerektiğini vurgulayan Yıldız, “Milli kimliğimizi, coğrafi bütünlüğümüzü ve siyasi birliğimizi her yönüyle koruyacak güçlü bir anayasa çerçevesi artık ertelenemez” dedi.
Yeni anayasanın, Türkiye’nin geleceğini şekillendirecek hukuki reformların temelini oluşturacağını ifade eden Yıldız, bu sürecin sadece siyasi bir ihtiyaç değil, aynı zamanda toplumsal bir beklenti olduğunu kaydetti.