İstanbul’daki deprem fırtınası tedirginlik yarattı. Meclis başkanından İletişim başkanlığına peş peşe açıklamalar yapıldı, okullar tatil edildi, metro kapatıldı. Deprem korkusuyla Gezi Parkı dahil birçok yerde çadırlar kuruldu; 1999 depreminden sonra da Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Işıkara çıkan paniği günlerce yatıştıramamıştı. Prof. Ahmet Mete Işıkara o günlerde ‘Deprem Dede” olarak anılıyordu. Duyulan güvenden ötürü çeşitli dergiler tarafından “en yakışıklı erkek” seçilmişti.
Parklara çadırlar kuruldu
İstanbul, Silivri açıklarında en büyüğü 6,2 olmak üzere art arda çok sayıda deprem oldu. Depremin ardından vatandaşlar kendilerini parklara, sokaklara ve deprem toplanma alanlarına attı. Şehrin farklı noktalarında toplanma alanlarının az olması nedeniyle insanların yol kenarlarında oturmak zorunda kaldığı görüldü. Depremin ardından evcil hayvanlarını alan insanlar Gezi Parkı’nda koştu. Parkta çadır kuran vatandaşların olduğu görüldü. Taksim çevresindeki toplanma bölgesi olan Gezi Parkı’na gelen bir vatandaş, “İyi ki burayı yıktırmamışız da Gezi Parkı’na çıkabildik, yoksa gelecek yerimiz de olmayacakmış” ifadeleriyle toplanma alanlarının sayısının az olmasına tepki gösterdi. Şehrin farklı noktalarında insanların sığınacak yer bulamadığını söyleyen bir kişi de “Şişli Belediyesi’nin karşısında bir inşaat alanı var. Orası deprem toplanma alanı aslında ama şu an oraya bina dikildiği için insanlar şantiyenin etrafında toplanmışlar” diye konuştu.
Marmara Denizi’nde en büyükleri 6,2 ve 5,9 olan çok sayıda deprem gerçekleşti. İlk depremin büyüklüğü 3,9 olarak açıklanırken saat 12.49’da meydana gelen depremin büyüklüğü İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD) tarafından 6,2 olarak açıklandı. Depremin ardından sokaklara çıkan vatandaşlar yakınlarındaki parklara koştu. Gezi Parkı eylemlerinde parkın yerine Topçu Kışlası yapılmaması için protestolarda yer alan vatandaşlar depremin ardından toplanma alanlarının önemi hakkında konuştu.
Parkların korunmasının deprem gibi afetlerde sığınma alanı olarak kullanılabilmesi açısından önemli olduğunu hakkında T24’e konuşan vatandaşlar şöyle dedi:
“Evlerimiz sağlam değil, işyerlerimiz sağlam değil. Can güvencemiz yok. En ufak bir deprem sonrasında bile sığınabilecek bir yer bulamıyoruz. Şehrin deprem alanı, deprem sığınma alanlarına, boş alanların hepsine bina diktiler. En ufak bir sarsıntıda sığınabileceğimiz yer aramamıza rağmen bulamıyoruz. Bu yüzden de bugün şu anda Gezi Parkı’na attık kendimizi. Yıllar önce buraya da bir beton bina takmaya çalıştılar ama engel olundu. Engel olunmasa bu gibi depremlerde bizim şu anda burada da sığınabileceğimiz bir yer kalmamış olacaktı.”
Evden çıkıp Gezi Parkı’na doluştular
Vatandaşlar durumu şöyle anlattı: “Seneler önce bina yapılmasın diye savunduğumuz Gezi Parkı’na geldik. Ben Cihangir’de oturuyorum. Deprem anında sığınabileceğimiz bir yer bile yoktu. O yüzden mecburen Gezi Parkı’na geldim. İş yerindeydim. Oradaki hiç kimsenin deprem bilinci yoktu. Anında bir panik ortamı oluştu. Hiç kimse ne yapacağını bilemedi. Kendimizi dışarı attık. Dışarı attığımız gibi de sığınacak boş bir alan aradık. Ancak İstanbul’un en büyük problemlerinden biri deprem olmasına rağmen herhangi sığınabileceğimiz bir alan bulamadık. O yüzden de seneler önce bina yapılmasın diye savunduğumuz Gezi Parkı’na geldik.”
Evcil hayvanlarını alarak geldiler
“Deprem olunca kedimi kutusuna koydum, Gezi Park’ına çıktım. İyi ki burayı yıktırmamışız da Gezi Parkı’na çıkabildik, yoksa gelecek yerimiz de olmayacakmış.
Şişli tarafında millet yolda duruyordu, sokakların arasında, sığınacakları bir yer yok. Özellikle Şişli Belediyesi’nin karşısında bir inşaat alanı var. Orası deprem toplanma alanı aslında ama şu an oraya bina dikildiği için insanlar şantiyenin etrafında toplanmışlar. Burada da çevrede yalnızca burası var. Maçka Demokrasi Parkı falan da var tabii çevrede anca insanların ilk refleks olarak indiği yer Gezi Parkı oluyor. Sadece kendi sokağına çıkmışlar. Sokaklar da dar, bina yıkılsa altında kalırsın.
Böyle park olması avantaj yani, insanlar ne güzel geliyor. Bu tip durumlarda depremlerde stres oluyorlar. Stresli alanda beklesen daha gergin olursun. En azından böyle bir parka gelip, psikolojilerini daha sağlam tutabiliyorlar.”