İstanbul’da yaşadığımız 6.2 büyüklüğünde deprem sadece GSM şebekelerini çökertti, telefona sarılıp yakınlarının iyi olup olmadığını öğrenmek isteyenler bunu başaramadı, çünkü telefon şebekeleri yoğunluğa dayanamadı.
Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, İstanbul’da meydana gelen depremler nedeniyle 3 GSM operatörünün üst yöneticileri (CEO) ile Ulaştırma Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğü’nde bir araya geldiği toplantının ardından açıklamalarda bulundu.
Depremlerden sonra ulaştırma ve iletişim noktasında neler yaşandığına dair durum tespiti için toplantıyı yaptıklarını dile getiren Uraloğlu, ilginç açıklamalar yaptı.
Bakan Uraloğlu, İstanbul’da 3 operatörün 20 bin baz istasyonu bulunduğunu söyledi, bu baz istasyonlarının hiçbirinde bir kapsama eksikliği yaşanmadığını, hepsinin ayakta kaldığını bildirdi.
Uraloğlu, buna rağmen neden iletişim konusunda olumsuzluklar yaşandığına ilişkin şöyle konuştu:
“Bizim rutinimizde Türkiye’de 2,5 kat fazla kapasitemizin olduğunu söylemek isterim. Yani normalin 2,5 katına kadar olan kapasiteyi hiçbir problemsiz karşılayabiliyoruz. Peki depremlerde ne yaşadık? Depremlerde 7 ile 10 kat bir ses görüşmesi kapasitesi oluştu. İnternet üzerinden yapılan aramalarda ise 2 kat artış oldu. 2,5 kat bir kapasitede 7-10 kat artış oldu. Biz mevcut aramaların yüzde 75’ini karşıladık. Bunu özellikle söylemek istiyorum. Yüzde 25’ini maalesef karşılayamadık. Web ve internet tarafına baktığımızda 2 kat olan artışı tamamen karşıladık ve orada herhangi bir problemle karşılaşmadık.”
“15 dakika sonra rutine döndü”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, internet tabanlı aramalarda sorun yaşanmadığının altını çizerek, “(Sesli aramalarda) Kapasite artışından kaynaklanan 15 dakikalık bir pik zaman ve istenen görüşmelerin yapılamadığı zaman oldu. Sonrasında rutine döndü” dedi.
Kriz anında insanlar hem kendi durumlarını bildirmek hem de yakınlarından bilgi almak istedikleri için böyle bir sıkıntı yaşandığını dile getiren Uraloğlu, “Bundan sonraki süreçte ihtiyaçlarımız doğrultusunda durumumuzu tekrar gözden geçiriyoruz. Benzer sıkıntıları yaşamamak için neler yapmamız gerektiğini masaya yatırdık” ifadesini kullandı.
Uraloğlu, 2019’da yaşanan Silivri depremlerinden sonra yaklaşık 4 katlık kapasite artışı sağladıklarına dikkati çekti.
“Süreci yakından takip edip benzer sıkıntıların önüne geçeceğiz”
Bakan Uraloğlu Kuzey Marmara Otoyolu’nun dün hep akıcı olduğunu belirterek şunları kaydetti:
“Orada normalde saatte 140 kilometre olan yasal hızın 50-60 kilometrelere, hatta daha aşağısına düştüğü anlar oldu. Niye? İstanbul’dan bir çıkış söz konusu oldu. Yani sonuçta siz 4 şeritli bir otoyoldan günlük geçecek araç kapasitesinden fazlasını yüklerseniz elbette orada bir yavaşlama olacaktır. Zaman zaman da duraklama olacaktır. Bu anlamda burada iletişim tarafında da bunu yaşadığımızı söylemek isterim ama böyle bir mazerete sığınmak değil elbette amacımız, mutlaka daha iyisini yapmak.”
Vatandaşlardan böyle zamanlarda haberleşmek için internet tabanlı uygulamaları kullanmalarını isteyen Uraloğlu “Veya kısa mesajlarla kendi durumlarını bildirmelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü hem kendileri hem kamu görevlileri için daha sağlıklı bir iletişim olacaktır. Bundan sonrasında benzer sıkıntıları azaltma ve ortadan kaldırma adına 3 operatörümüz ve Bakanlığımızla süreci yakından takip edip inşallah benzer sıkıntıların önüne geçmiş olacağız” dedi.