9 Temmuz 1998’de Mısır Çarşısı’nda 7 kişinin ölüp 127 kişinin yaralandığı patlamadan sorumlu tutulan Pınar Selek’in duruşması bugün görüldü. Selek duruşmaya katılmadı. Hakim, avukatlara dosyaya eklemek istedikleri bir şey olup olmadığını sordu. Selek’in avukatları geçtiğimiz duruşmalarda sundukları bir belgenin UYAP (Ulusal Yargı Ağı Projesi) sistemi üzerinden görüntülenemediğini söyledi. Avukatların başka taleplerinin olmadığını söylemesi üzerine duruşma 21 Ekim saat 10.45’e ertelendi. Duruşmaya CHP İstanbul Milletvekili Türkan Elçi, çok sayıda Türk ve Fransız avukat ve sivil toplum örgütleri katıldı.
Pınar Selek 1998’de İstanbul Mısır Çarşısı’nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin ise yaralandığı patlamadan sorumlu tutuluyor. Selek hakkındaki yargılama, 26 yıldır devam ediyor. Selek hakkında daha önce verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası bozulmuş ve 4 kez beraat etmişti. Selek hakkında ilk dava “örgüt üyeliği” iddiasıyla açılmıştı. Emniyet raporlarında herhangi bir bomba bulgusuna rastlanılmadığı belirtilmesine rağmen, Abdülmecit Öztürk isimli kişinin ifadesi nedeniyle Selek, yeniden yargılanmaya başladı. Selek’in yargılanmasına bugün İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.
Selek’in avukatları yeni talep sunmadı
Hâkimin Selek’in avukatlarına ek veya yeni talepleri olup olmadığını sorması üzerine avukatlar, geçmiş duruşmalarda dosyaya sunulun bir evrağın UYAP sistemi üzerinden görüntülenemediğini söyledi. Hâkim, Selek hakkında daha önce verilen tutuklama kararının devamına, kırmızı bültenle ilgili sürecin beklenmesine ve sanık Abdülmecit Öztürk hakkındaki yakalama kararının kaldırılması talebinin reddine karar verdi.
Selek’in avukatlarının başka taleplerinin olmaması üzerine duruşma 21 Ekim saat 10.45’e ertelendi.
Ne olmuştu?
1998’de “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla tutuklanan Pınar Selek, Mısır Çarşısı Davası’nda yargılandı.
9 Temmuz 1998’de meydana gelen Mısır Çarşısı patlamasından 2 gün sonra ve patlama ile ilgili geniş çaplı soruşturmanın yapıldığı bir süreçte gözaltına alınan Pınar Selek’e patlama ile ilgili tek bir soru sorulmadı.
İddianamede isimlerine yer verilen tanıklar, poliste ve savcılıkta avukat olmaksızın verdikleri ifadelerde Selek’i suçladı. Selek’i suçlayan sanıklardan Abdülmecit Öztürk, duruşmada Selek’i tanımadığını ve ifadeleri işkence altında verdiğini söyledi. Duruşmalarda, Öztürk’ün Türkçe bilmeyen halası da ne yazıldığını bilmediği kağıda parmak basmaya zorlandığını anlattı.
Polisin, Mısır Çarşısı patlamasına ilişkin olay yeri raporları da, ardından hazırlanan çok sayıda bilirkişi raporu da patlamanın bombadan kaynaklandığına dair herhangi bir bulgu ortaya koymasa da dava 25 yıldır sürüyor. 25 yıldır devam eden yargılama sürecinde altı ayrı olay yeri inceleme ve kriminal raporunda patlamada bomba izine rastlanmadığı belirtildi. Uzmanlar, tüpgaz kaçağından dolayı patlamanın meydana gelmiş olabileceğine yönelik görüş bildirdi.
Mahkeme, 2008’de davayı beraatle sonuçlandırdı. Savcılık, Öztürk hakkındaki beraat kararını temyiz etmedi ve karar kesinleşti. Selek hakkındaki karar ise Yargıtay’a taşındı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, bu kararı da mahkumiyet verilmesi için bozdu.
Selek, bu davadan dört kere beraat etti. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 25 yıllık yargılama süresince mahkemelerin 4 kez beraat kararı verdiği Pınar Selek’in, “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası” öngören eski Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesinden cezalandırılması gerektiğine karar verdi. Yargıtay, beraat kararının bozulmasını ve hapis cezasının onanmasını talep etti.
17 Ocak 2023 günü Yargıtay Ceza Genel Kurulu beraat kararının bozulması ile ilgili gerekçeli kararını İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Mahkeme de Pınar Selek’e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi gerektiğine ilişkin kararı doğrultusunda Selek hakkında tutuklama ve kırmızı bülten çıkartılmasına karar verdi. Pınar Selek, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yeniden yargılanıyor.