İSKİ Sazlıdere’deki TOKİ inşaatını kaçak ilan etti: İstanbul’un suyunu koruyacağız
26 Nisan 2025

İSKİ Genel Müdürü Doç. Dr. Şafak Başa’nın da aralarında bulunduğu İBB yöneticisi veya yakını 53 kişi hakkında gözaltı kararı verilmesi üzerine dikkatler Kanal İstanbul güzergahındaki yapılaşmaya çevrildi. İSKİ’nin Sazlıdere Barajı havzasındaki TOKİ inşaatına gönderdiği tebligatın ayrıntıları ortaya çıktı. Tebligatta İSKİ’nin Sazlıdere Barajı havzasındaki TOKİ inşaatını kaçak ilan ettiği ve yıkım uyarısı yaptığı ortaya çıktı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yöneticilerinden İSKİ Genel Müdürü Doç. Dr. Şafak Başa’nın da aralarında bulunduğu 53 kişi hakkında gözaltı kararı verilmesinin ardından, gözler Kanal İstanbul güzergahındaki yapılaşmaya çevrildi.

Bölgedeki TOKİ inşaatının, Havza Koruma Yönetmeliği’ne aykırılığı nedeniyle İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından “kaçak yapılaşma” statüsüne alındığı öğrenildi.

İSKİ’nin, ilgililere iletilmek üzere bölgedeki muhtarlığa ulaştırdığı tebligatta, “23 Mayıs 2025’e kadar yapılaşmayı kaldırmazsanız yıkım kararı uygulanacak, yıkım ücreti de sizden tahsil edilecektir” denildi. Tebligatta, “Kaçak yapıların yapıldığı tespit edilmiştir” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca içme suyu kaynaklarının korunması amacıyla yürürlükte olan kanun ve yönetmelik hükümleri hatırlatılarak şu ifadelere yer verildi:

“’…Su havzaları için zararlı tesis, yapılar tebligat üzerine ilgilisince kaldırılır. Verilen süre içinde kaldırılmayanlar Genel Müdürlükçe kaldırılır ve giderleri ilgiliden tahsil edilir…’ hükmündedir. İstanbul’un içme ve kullanma suyu temin edilen ve edilecek olan yüzeysel su kaynaklarının kirlenmeye karşı korunması gayesiyle ilgi (a)’da kayıtlı kanuna bağlı olarak yayımlanan ilgi (b)’ de kayıtlı yönetmelik hükümleri gereği idarecimiz tarafından yapılan denetimlerde detaylar aşağıda verilen kaçak yapıların yapıldığı tespit edilmiştir.”

İSKİ, yapıların “içme suyu havzası için zararlı yapı statüsünde” değerlendirildiğini belirterek, “Bu alanda söz konusu yapılara izin verilebilmesinin mümkün olmadığı” vurgusunu yaptı. Tebligatta, yapıların derhal kaldırılması gerektiği, aksi takdirde idarece yıkım yapılacağı ve yıkım masraflarının ilgililerden tahsil edileceği bildirildi:

“Söz konusu yapılarınızın ilgi (a)’da kayıtlı kanunun 20. maddesi ve ilgi (b)’de kayıtlı yönetmelik hükümleri gereği İstanbul’a su temin edilen içme suyu havzası için zararlı yapı statüsünde olduğu, bu alanda söz konusu yapılara izin verilebilmesinin mümkün olmadığı, bu sebeple yapıların derhal yıkılması gerektiği, tarafınızca yıkılmaması halinde ilgili kurumlarca yıkılacağı ve yıkım masraflarının tarafınızdan tahsil edileceği, ayrıca konu ile ilgili tüm mevzuatın cezai, mali ve hukuki yaptırımlarının saklı kalacağı hususları ilgi (e)’de kayıtlı tutanak ve tebligat ile tarafınıza tebliğ edilmiştir.”

İSKİ, belirlenen tarihe kadar yapıların kaldırılmaması halinde saat başına 63 bin 460 lira 84 kuruş üzerinden yıkım masrafı hesaplanarak tahsil edileceğini de açıkladı:

“Ancak, bölgede yapılan çalışmalarda söz konusu yapıların kaldırılmamış olduğu tespit edildiğinden ilgi (d)’de kayıtlı karar alınmıştır. Bahse konu yapıların 23/05/2025 tarih saat 17.00’ye kadar tarafınızca kaldırılması gerekmektedir. Aksi takdirde idaremizce kaldırılacaktır. Bu durumda yıkım masrafı, saat başına 63.460.84 TL üzerinden hesaplanarak, tahakkuk ettirilecek ve yasal yollardan tarafınızdan tahsili cihetine gidilecektir. İdaremiz yıkım ekibinin yapıların bulunduğu alana gelmesi halinde yapıların kaldırılması için tarafımıza ayrıca süre verilmeyecek ve yıkım idaremiz yıkım ekibi tarafından gerçekleşecektir. Bu nedenle, gerek yapı malzemelerinin zarar görmemesi ve gerekse de ilave maddi kayba uğramamanız bakımından yapıların tarafınızca kaldırılması önem arz etmektedir.”

ÇOK OKUNANLAR