Türkiye, sadece savunma sanayisinde değil başka alanlarda da yurt dışına teknolojik bağımlılığından kurtulmaya çalışıyor. Bu alanların başlıcası tıbbi teşhis tedavi cihazları. İşte bu tür cihazlardan en kritiklerinden biri olan kalp-akciğer makinası veya İngilizce ismiyle ‘Cardiopulmonary bypass’ (CPB) adı verilen cihaz, Aselsan mühendisleri tarafından yapıldı.
Sağlık alanındaki faaliyetlerini yaşam destek ve medikal görüntüleme alanlarında sürdüren ASELSAN, Türkiye’de ilk kez milli imkanlarla Kalp Akciğer Makinesi geliştirdi. Kan testleri başarıyla tamamlanan Kalp Akciğer Makinesinin lansmanı Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun katılımıyla Expomed Fuarında gerçekleştirildi.
Kalp ve akciğerin görevini yapacak Kalp Akciğer Makinesi, açık kalp ameliyatlarında kalp ve akciğerin görevini yerine getirmek amacıyla kullanılacak.
Tasarım ödülü aldı
ASELSAN tarafından 2020 yılında başlayan çalışmalar sonucunda inovatif özellikleri ve ergonomisiyle öne çıkan Kalp Akciğer Makinesi; If Design, A’Design ve IDA Design olmak üzere üç farklı merkezden endüstriyel tasarım ödülü aldı.
Gelecek yıl hastanelerin hizmetine sunulacak Cihazın tasarım süreci, hastanelerde görev yapan alanında uzman doktor ve perfüzyonistlerin önemli katkılarıyla yürütüldü. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ile birlikte klinik çalışma sürecine devam edilen cihazın, önümüzdeki yıl itibarıyla hastanelerin hizmetine sunulması planlanıyor.
Yerlilik oranı yüksek Yüksek yerlilik oranına sahip cihazın cari açığın azaltılmasına önemli katkı sağlaması ve dünyanın farklı ülkelerine ihraç edilmesi de planlanıyor.