Akdeniz Üniversitesi’nden Doç. Dr. Gönül Tuğrul İçemer iklim değişikliğiyle birlikte Akdeniz’de deniz suyu sıcaklığının 30 dereceyi aştığını belirterek “Bu sıcaklık bakterilerin çoğalması için uygun bir ortam. Açıkta yüzerek riski azaltabilirsiniz” dedi.
Yaz aylarında artan deniz suyu sıcaklıkları, sağlık açısından risk oluşturuyor. araştırmalara göre, dünya genelinde 2030’a kadar sıcaklıkların 1,4 derece artması, 2100’e kadar ise bu artışın 6 dereceye ulaşması bekleniyor. İçemer deniz suyu sıcaklığının geçmiş yıllara kıyasla 1-1,5 derece arttığını, kıyılarda zaman zaman 30 dereceyi geçtiğini söyledi. “Yüksek sıcaklık, bakterilerin denizde daha uzun süre hayatta kalmasına neden oluyor. Bakteri kaynakları arasında tekne turları, rekreasyonel aktiviteler ve gemi atıkları var” dedi.
Bakteriyel yoğunluğun sağlık riskleri taşıdığını vurgulayan İçemer “Denize giren kişi ortalama 50 ml su yutabiliyor. Bu yolla bakteriler mide, kulak ve buruna ulaşabiliyor. Göz iltihabı, kulak enfeksiyonu ve cilt sorunları görülebiliyor” diye konuştu. Nehir ağızlarına yakın bölgelerde riskin daha yüksek olduğunu belirten İçemer, sabah saatlerinde ve açıkta yüzmenin daha güvenli olduğunu ekledi.