İskandinav ülkelerinden binlerce sanatçı İsrail’in Eurovision Şarkı Yarışması’nı katılmasını kınadı
17 Mayıs 2025

İskandinav ülkelerinden binlerce sanatçı İsrail’in İsviçre’nin Basel kentinde süren 69. Eurovision Şarkı Yarışması’ndan ihraç edilmesi için yayımlanan bildiriyi imzaladı, İsrail’in Gazze’deki soykırımını kınadı. 

Eurovision Şarkı Yarışması’na daha önce katılan birçok şarkıcı da dahil beş İskandinav ülkesinden dört bin civarında müzisyen, sanatçı ve müzik sektörü çalışanı bildiriyi imzaladı.

Bildiride İsrail’in yarışmaya katılması, Gazze’de gerçekleştirdiği soykırımı aklama ve dikkatleri başka yöne çekme girişimi olarak nitelenerek kınandı.

İsrail’in Gazze’deki Filistinlileri kitlesel olarak katletmesi ve aç bırakmasının yanı sıra Filistin’de 75 yıldır sürdürdüğü işgal ve apartheid politikalarına işaret edilen bildiride “İsrail’in, Eurovision sahnesinde kamuoyundaki imajını parlatma fırsatına sahip olmaması ve böylece bunu insan hakları ihlallerini örtbas etmek ve sürdürmek için kullanmaması gerektiğini güçlü bir şekilde destekliyoruz” dendi.

Bildiride Avrupa Yayın Birliğinin (EBU) İsrail’in yarışmaya katılmasına izin vermesi “ikiyüzlülük” olarak değerlendirildi.

EBU’nun şimdiye kadar İsrail’i yarışmadan ihraç kararı almadığı belirtilen bildiride bu durumun 2022’de Ukrayna ile savaşması nedeniyle hızla verilen Rusya’yı ihraç kararıyla tutarsız olduğu ve tam bir tezat oluşturduğu kaydedildi.

İsveç’in Malmö kentinde geçen yıl düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nı kazanan İsviçre’nin temsilcisi Nemo İsrail’in bu yılki organizasyona katılmasına karşı olduğunu ve dışlanması çağrısını desteklediğini söylemişti.

Aralarında 2009’da Türkiye’yi Eurovision’da temsil eden Hadise Açıkgöz’ün de bulunduğu farklı ülkelerden 70’ten fazla eski yarışmacı, İsrail’in yarışmadan çıkarılması talebini EBU’ya ileten mektuba imza atmıştı.

ÇOK OKUNANLAR