İsrail Alman tehdidiyle Eurovision’da kalabilmiş
19 Mayıs 2025

Almanya’da gazetecilik yapan Dr. Martin Gak’ın Avrupa Yayın Birliği’ndeki (EBU) kaynağına göre Gazze’deki soykırım nedeniyle İsrail’in Eurovision’dan ihraç edilmesi için gösterilen tepkilere rağmen yarışmada kalabilmesinin arkasında Almanya Birinci Televizyon Kanalı ARD’nin “İsrail çıkarılırsa biz de çekiliriz” tehdidi yer alıyor.

Gazze’deki soykırım nedeniyle İsrail’in Eurovision’dan ihraç edilmesi için yapılan çağrıların sonuçsuz kalması ve İsrail’in yarışmaya katılması, uluslararası kurumlarda İsrail’e yönelik tavırla ilgili soru işaretleri doğurdu.

Almanya’da uzun yıllar gazetecilik yapan Dr. Gak İsrail’in Eurovision’dan çıkarılmamasında Almanya’nın aktif bir rol oynadığını öne sürerek, organizasyonun yarışmadan Rusya’yı çıkarmasına karşın İsrail’i çıkarmamasını AA muhabirine değerlendirdi.

“Almanya tehdit etti”

Gak İsrail’in Eurovision’dan çıkarılması taleplerinin özellikle Almanya tarafından engellendiğini iddia ederek “Almanya, EBU’nun güçlü bir parçası. Çeşitli yayın kuruluşları İsrail’in ihraç edilmesini talep etmek için masaya otururken, Almanlar, İsrail’in katılımı askıya alınırsa kendilerinin de çekileceklerini söyledi” dedi.

Eurovision’un organizatörü EBU içinden bir kaynağın bu bilgiyi verdiğini aktaran Gak “Alman hükümetlerinin İsrail ile ilişkisine bakarsanız, bu tutumları bu iddiayı güvenilir kılıyor” diye konuştu.

“Hollandalı yarışmacı İsrail’i eleştirdikten sonra diskalifiye edildi”

Gak 2024 Eurovision’unda Hollandalı yarışmacı Joost Klein’in İsrail’i eleştirdikten kısa süre sonra yarışmadan diskalifiye edildiğini anlatarak “Eurovision’un favorisi olarak gösterilen Hollandalı yarışmacı basın toplantısında İsrailli yarışmacının yanında otururken İsrail’i eleştirdi ve İsraillilerin yarışmada olmasına karşı olduğunu açıkça belirtti” dedi.

“Birkaç gün sonra, durup dururken, Klein’in kuliste bir kadın ekip üyesine karşı taciz veya zorbalık yaptığına dair bir söylenti dolaşmaya başladı ve EBU bu olayı soruşturduğunu açıkladı” diyen Gak İsraillilerin Klein’i suçladığını ve EBU’nun soruşturmanın tamamlanmasını beklemeden Hollandalı yarışmacıyı finallerden diskalifiye ettiğini belirtti.

Gak İsrail’in Eurovision’a katılımını eleştirdiği için Hollandalı yarışmacıya itibar suikastı yapıldığını dile getirdi.

Rusya çıkarıldı, İsrail çıkarılamadı

Gak 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra Eurovision’dan çıkarıldığını hatırlatarak “Eurovision organizatörleri, Rusya’nın katılımını askıya aldıklarını açıkladıklarında, gerekçe olarak Rusya’nın katılımının ‘yarışmanın itibarını zedeleyeceğini’ söylediler. İnsani bir kaygı değil, Eurovision’un itibarına yönelik bir kaygıydı” dedi.

“İki yıl sonra, 2024’te, İsrail Gazze’yi yok ediyor ve kitlesel olarak sivilleri öldürüyor. Aralarında gazeteciler, binlerce çocuk ve kadın var” diyen Gak sıra sivil altyapı, kültürel kurumlar ve üniversitelerin tahrip edilmesine rağmen İsrail’in yarışmadan çıkarılmamasını eleştirdi.

Gak İsrail’in eylemlerinin Avrupa yayıncılarının değerleriyle çeliştiğini vurgulayarak “İsrail’in eylemleri, yalnızca Avrupa yayıncılarına rehberlik edebilecek ahlaki sezgilerle değil aynı zamanda politik taahhütler, hukuk ve insan haklarıyla da kesinlikle tutarsız. İsrail bayrağının sahnede dolaşmasına izin vermek, doğrudan EBU’nun ve Eurovision’un itibarını riske atıyor” diye konuştu.

Rusya’nın 2022’de itibar endişesiyle ihraç edildiğini hatırlatan Gak “Ruslar itibar zedeleme endişesiyle yarışmadan ihraç edildiyse, İsrailliler sağduyulu hiç kimsenin ilişkilendirilmek istemeyeceği çok daha vahim eylemler sergiledi. Şimdi yine çok garip bir sessizlik var” dedi.

Gak İsrail’in yarışmaya katılma amacının “TikTok” nesli olarak adlandırılan genç nesle ulaşmak olduğunu vurgulayarak “Eurovision’da İsrail’in amacı tamamen politik. İsrail’in Eurovision sahnesinde olmasına izin vermek, finale taşınmasına izin vermek, İsrail’in kamu imajı için başarı anlamına geliyor” dedi.

“Almanya’nın desteğinin nedeni anlaşılamaz”

Almanya’nın tutumunu genellikle “Alman suçluluğu” ile açıklandığını aktaran Gak “Burada 15 yıl yaşadıktan sonra biraz farklı bir psikolojik açıklamam var. İsrailliler temel olarak Almanlara İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ahlaki ve ruhsal kurtuluş sertifikası sağlıyor” diye konuştu.

Gak, Almanya-İsrail ilişkisinin karşılıklı çıkarlara dayandığını belirterek “Almanlar İsrail ile ilişkiden büyük ticari fayda sağlıyor. İsrail’e satıyorlar, İsrail’den satın alıyorlar, İsrail’e silah veriyorlar, istihbarat araçlarının değiş tokuşunu yapıyorlar. Gerçekten oldukça sıkı bir ilişki var” dedi.

Almanya’nın tarihsel olarak insan hakları konusundaki tutumuyla çelişen İsrail politikasını eleştiren Gak şu değerlendirmede bulundu:

“Tarihsel olarak İnsan Hakları İzleme Örgütü’nü, Uluslararası Af Örgütü’nü çok destekleyen, uluslararası hukuk ve uluslararası kuruluşlar için savunma kalesi olan, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taraf olan, Birleşmiş Milletler’in, Oxfam’ın, Save the Children’ın yardım çalışmalarını savunan bir ülke Almanya. Sınır Tanımayan Doktorlar’ın logosuyla gezerler. Avrupa ve Alman yayıncıları, basın özgürlüğünden bahsetmeyi çok severler. Ancak Alman politik sisteminin saydığım tüm bu kurumlarla çelişmesi ve İsrail’deki aşırı sağcı gruplarla yan yana durması, suçluluk duygusunun ve İsrail’e sadakatin çok ötesine geçiyor. Sol görüşlü Almanlar bile bir şekilde (Binyamin) Netanyahu’yu savunmaya çalışıyor.”

Gak sözlerini şöyle tamamladı:

“19 aydır cep telefonlarımızda çocukların öldürülmesini görüyoruz. Alman politik sınıfına yabancı olmayan bir şey bu. Bir yayıncı İsrail bayrağıyla dolaşan parlak ve gala elbiseli bir İsrailli’yi öne çıkardığında, temel olarak Gazze’de öldürülen çocukları izleyen halkının, duygularını veya ahlaki sezgilerini çok da umursamadığını söylüyor.”

ÇOK OKUNANLAR