Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar “Suriye Yükseköğretim Bakanı ile kapsamlı bir iş birliği protokolü imzaladık. Protokolün en önemli noktası Şam’da veya Halep’te bir Türkiye-Suriye Üniversitesi kurulmasına yöneliktir. Bunu en kısa zamanda hayata geçireceğimizi duyurmak istiyorum” dedi.
Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Merkezi Ameliyathaneler Binası’nın açılışında konuşan Özvar Türkiye’nin öğrenci sayısı, üniversite altyapısı, bilimsel araştırma ve teknoloji geliştirme açısından Avrupa’nın en iyileri arasında yer aldığını söyledi.
Demografik yapı incelendiğinde gelecek yıllarda hekim ihtiyacının artacağının öngörüldüğünü hatırlatan Özvar “Nüfusumuzun yaşlanıyor olmuş olması, sağlık hizmetlerinden daha fazla oranda vatandaşlarımızın hizmet alma ihtiyacının doğacak olması, hekim ve sağlık çalışanlarına olan ihtiyacımızı artırmaktadır. Bu bakımdan Türkiye bugün itibarıyla sadece ülkesine değil, aynı zamanda uluslararası sağlık sektörüne de fevkalade önemli katkılar sağlamaktadır” dedi.
EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ise yeni yapılan binada tıbbi güvenliğin ve konforun ön planda tutulduğunu bildirdi.
Sağlık hizmetlerine erişilebilirliği artırdıklarını vurgulayan Budak, açılışı yapılan merkezde aynı anda 70 hastanın ameliyat edilebileceğini dile getirdi.
Konuşmaların ardından yeni ameliyathane binasının açılış kurdelesi kesildi.
EÜ’nün kuruluşunun 70. yıl dönümüne özel yapılan anıtın açılışını gerçekleştiren Özvar daha sonra Prof. Dr. Yusuf Vardar-MÖTBE Kültür Merkezi’nde düzenlenen akademik yükselme belgeleri takdim törenine katıldı.
Türkiye’deki üniversitelerin dünyanın birçok farklı bölgesinde stratejik işbirlikleri kurduğunu aktaran Özvar, bu şekilde akademik etkileşimin ivme kazandığını belirtti.
“Türkiye-Suriye Üniversitesi kurulacak”
Şam veya Halep’te Türkiye-Suriye Üniversitesi kurulmasına yönelik protokol imzalandığını bildiren Özvar şunları söyledi:
“Türk yükseköğretiminin sahip olduğu büyük tecrübeyi dost ve kardeş ülkelerin hakkı için kullanma ve uluslararası ilişkilerimizi güçlendirmek adına geçen hafta Suriye’ye fevkalade verimli bir ziyaret gerçekleştirdik. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye, Suriye’nin yeniden inşa sürecinde aktif bir rol almaktadır. Bizler de YÖK olarak bu çalışmalara katkı sunmak adına Suriyeli muhataplarımızın davetiyle bazı rektörlerimizin katılımıyla burayı ziyaret ettik. Başta Suriye Yükseköğretim Bakanı olmak üzere farklı şehirlerde üniversite yöneticileriyle, rektörleriyle, öğretim elemanlarıyla, öğrencileriyle görüşme fırsatı bulduk. Suriye Yükseköğretim Bakanı ile kapsamlı bir iş birliği protokolü imzaladık. Protokolün en önemli noktası Şam’da veya Halep’te bir Türkiye-Suriye Üniversitesi kurulmasına yöneliktir. Bunu en kısa zamanda hayata geçireceğimizi duyurmak istiyorum. Söz konusu protokol ülkemizde öğrenim gören Suriyeli öğrencilerin, Türkiye’den dönüşleri sonrasında eğitim hayatlarına uyumlarını kolaylaştıracak düzenlemeleri de kapsamaktadır.”
Prof. Dr. Özvar, YÖK olarak araştırma, proje, bilimsel çalışma, nitelikli akademik yayın, sürdürülebilirlik, sosyal sorumluluk ve diğer alanlarda üniversiteleri geliştirmek için çalıştıklarını söyledi.
Türk üniversitelerinin dünya ölçeğinde daha üst sıralara çıkmasını amaçladıklarını vurgulayan Özvar “Bu kapsamda 2028 yılına kadar uluslararası sıralamalarda en az 2 üniversitemizin ilk 200’e, 10 üniversitemizin ilk 500’e ve 50 üniversitemizin ilk 1000’e girmesini hedefliyoruz. Üniversitelerimizin küresel akademik marka değerlere sahip olması çok önemli. Bu hedeflere ulaşmak eğitim-öğretimde kalite güvencesi, bilimsel ve teknolojik araştırmalara ayrılan fonlar, mezunlarımızın ulusal ve küresel istihdamda görünürlüğü ve bilimsel yayınlarımızın çıktı ve etkileriyle mümkündür. Bunları sağlamak için yönetsel, kurumsal ve finansal alanlarda hükümetimizle istişare halinde daha cesur ve kararlı adımlar atacağız” dedi.