Çinliler bunu da yaptı: Bir kontak lens takacaksınız, gece görüş özelliği kazanacaksınız
25 Mayıs 2025

Işık veya fizikteki adıyla elektromanyetik radyasyon aslında çok geniş bir spektrumda çok çeşitli dalga boylarında hareket eden bir şey.

Biz çıplak gözümüzle bu dalga boylarının ancak 400 ile 700 nanometre aralığındaki bölümlerini görebiliyoruz ve buna “görülebilir ışık” diyoruz.

Bu dalga boylarının altında, çok daha küçük dalga boyları olduğu gibi üzerinde çok daha büyük dalga boyları da var. Küçük dalga boylarına “mor ötesi” diyoruz; büyüklere ise “kızıl ötesi.”

Şimdi, Çin’in Hefei kentindeki Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesinden bir grup bilim insanı, geliştirdikleri bir kontak lensle bizim için görülmez olan kızıl ötesi alandan, 800-1600 nanometre arası dalga boylarını bize görünür kılmanın bir yolunu buldu.

Aslında bu dalga boylarındaki kızıl ötesi ışıkları uzun zamandır görebiliyoruz ama görmek için çok özel gözlükler takmamız veya kameralara sahip olmamız gerekiyor. Oysa Çinli bilim insanları işte bu özel cihazlara duyulan ihtiyacı ortadan kaldırdılar, onun yerine gözünüze yerleştireceğiniz bir kontak lens aynı işi yapacak.

Peki nasıl olacak da bu kontak lens bizim kızıl ötesini görmemizi sağlayacak?

İşte bunun sırrı, Çinli bilim insanlarının geliştirdiği özel bir nano parçacıkta gizli. Kontak lensin içine yerleştirilen nano parçacıklar, kızıl ötesi ışınları bizim görebileceğimiz aralıktaki frekanslara çeviriyor ve böylece görebiliyoruz.

Bu kontak lenslerin kabaca 200 dolara satılması bekleniyor.

Gece görmek nasıl oluyor?

Kızıl ötesi ışınlar her zaman etrafımızdalar aslında. Hepimiz ve her şey kızıl ötesi ışınları da yansıtıyor.

Örneğin vücut ısımızı ölçmek için zaman zaman böyle minik bir tabancaya benzeyen ama camdan bir objektifi de olan cihazlar kullanılıyor. Bu cihazlar vücudumuzdan yansıyan ve yayılan kızıl ötesi ışınları “görüyor” ve bu yolla bize vücut ısımızı veriyor.

Karanlıkta, yani bizim için “görülebilir ışık” olmayan ortamda görmek de böyle çalışıyor aslında. Kızıl ötesi ışınlar yansıdıkları yüzeylerin ısı farklarını bize bildiriyor. O farklar yansıyan yüzeyleri “görmemizi” sağlıyor.

Gözü kapalıyken de görmek

Çinli bilim insanlarının geliştirdiği kontak lenslerin en çarpıcı özelliği, gözümüz kapalıyken de “görebilmemizi” sağlamaları.

Bu nasıl oluyor? Aslında göz kapaklarımız kapalı bile olsa kızıl ötesi ışınlar buradan geçiyor. Bu sayede gözümüz kapalı bile olsa eğer lens kullanıyorsak dışarısını görebiliyoruz.

Biraz bulanık

Teknoloji henüz yeni gelişiyor ve lensten gelen kızılötesi görüntü biraz bulanık. Ama bilimciler bu bulanıklığın bir gözlük kullanılarakj giderildiğini de bulmuşlar. İleride büyük olasılıkla o bulanıklık da ortadan kalkacak.

(Meraklısı için bu buluşla ilgili bilimsel makale burada.)

ÇOK OKUNANLAR