Amerikan savcısı taktikleri hukuka ve ahlaka ne kadar uygun?
28 Mayıs 2025

New York’taki federal savcıların Donald Trump’a karşı kullandıkları taktikleri hatırlıyor musunuz?

Trump’ın avukatını çeşitli suçlardan yakalayıp kıstırdılar ve onu Trump’a karşı ifade vermesi için zorladılar. Avukat, ancak Trump’a karşı ifade vermeyi kabul edince kendi işlediği suçlardan ceza indirimi alabildi.

Ve sonuç olarak savcılar Trump’ı ‘Stormy Daniels’ takma ismini kullanan porno yıldızına sus payı vermekten mahkum etmeyi bu avukatın şahitliği sayesinde başardılar. Trump’ı bugün “hüküm giymiş tek Amerikan başkanı” yapan dava buydu.

Amerika’da hukuk savcılara çeşitli suçlularla itiraflarda bulunmaları karşılığında ceza indirimi pazarlığı yapma hakkı veriyor; bu hakkı orada savcılar sadece Trump davasında değil pek çok davada kullanıyorlar. İşte hatırlayın, Rıza Zarrap HalkBank Genel Müdür Yardımcısına karşı ifade vermesi karşılığında daha düşük ceza aldı, bugün Amerika’ya yerleşmiş hayatını sürdürüyor.

Şimdi İstanbul Cumhuriyet Savcılığı da Amerikalı savcıların bu taktiğini Ekrem İmamoğlu soruşturmalarında kullanıyor.

Yalnız bir fark var: Bizde savcıların ceza pazarlığı yapma hakları yok. Bu hak olmadığı için, operasyonlarda önce gözaltına alınan, sonra tutuklanan çeşitli isimler itirafçı olmaları halinde tutukluluk halinden kurtuluyorlar ve bilmiyoruz ama belki savcı onlara dava açmama garantisi de veriyor.

İmamoğlu soruşturmalarında böyle itirafçı olmaya zorlanıp sonra da itirafçı olan ve savcının hoşuna giden ifade verenler oldu. Bazılarının verdiği ilk ifadeleri beğenmedi savcı, onlar da bir kez daha aynı olayları bu kez farklı kelimelerle anlattılar ve savcının gözüne girmeyi başardılar.

Şimdi örneğin Türkiye’nin dev inşaat şirketlerinden biri olan Yapı Merkezi’nin üç patronu birden tutuklu. Bu şirketin patronları, geçmiş örneklerden biliyor, İmamoğlu aleyhine ifade verecek olurlarsa tutukluluktan kurtulacak, evlerine, işlerinin başına dönebilecekler.

Hatırlayın, bu soruşturmada aleyhte ifade vermeyen bazı patronların şirketlerine de el kondu.

Sanırım savcılarımızın bu taktikleri önümüzdeki dönemin başlıca tartışma konusu olmaya aday.

ÇOK OKUNANLAR