TB3 artık Anadolu gemisine kendi inip kendi kalkabiliyor
31 Mayıs 2025

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için uçak ve helikopter gemisi olarak inşa edilen ama Türkiye dikey iniş kalkış da yapabilen Amerikan F-35 programından dışlanınca yeni işlev kazandırılan TGC Anadolu gemisi için Baykar kendi insansız hava araçlarının özel bir yeni tasarımını üretti.

Kanadı katlanabilen, dolayısıyla bu gemide fazla yer kaplamadan park edilebilen bir versiyon olan TB3’ler uzun süredir TGC Anadolu’da eğitim ve test uçuşları yapıyor. Bu testlerin en sonuncusu TB3’ün gemiye otomatik olarak, yani bir insan kontrolu olmadan inebilmesi ve kalkabilmesiyle ilgiliydi. TB3 bu testi de başarıyla geçti.

BAYKAR, Bayraktar TB3’ün TCG Anadolu gemisine tam otomatik bir şekilde iniş ve kalkış yaptığı anlara ilişkin görüntüleri paylaştı. Paylaşımda “Ne denizler aştık biz… Bazen karadan, bazen havadan!” ifadeleri kullanıldı.

Bayraktar TB3 SİHA bugüne kadar gerçekleştirilen test uçuşlarında toplam 1.080 saat 14 dakika havada kaldı. Şimdiye kadar test sürecinde 551 sorti yapan milli SİHA, TCG Anadolu gemisinde ise 42 sorti gerçekleştirdi. Milli SİHA 20 Aralık 2023’te gerçekleştirilen uzun uçuş testinde ise yere inmeden 32 saat havada kaldı ve gökyüzünde 5.700 km yol katetti.

Bayraktar TB3 tarihe geçen ilk uçuş testini 19 Kasım 2024’te Muğla Aksaz açıklarında seyreden TCG Anadolu gemisinde başarılı bir şekilde tamamlamıştı. Daha sonra 26 Kasım 2024’te gerçekleştirilen uçuş testleri de başarıyla yapılmıştı. Milli SİHA böylece dünya havacılık tarihinde bir ilke imza atmıştı.

Bayraktar TB3 SİHA, 25 Mart ve 27 Mart 2025 tarihlerinde gerçekleştirilen atış testlerinde, Roketsan tarafından geliştirilen İHA-122 süpersonik füze ile deniz üzerindeki hedefleri tam isabetle vurdu. Milli SİHA, 27 Mart’ta yapılan testte görüş hattı irtifasının altında gerçekleştirdiği atışla 6×6 metrelik perdeli hedefi başarıyla imha ederken, hedefi havadaki Bayraktar TB2 lazerle işaretledi. Bu testlerle birlikte iki SİHA’nın koordineli görev kabiliyeti de başarıyla sergilendi.

Milli SİHA Bayraktar TB3, TEI tarafından yerli olarak geliştirilen PD-170 motoruyla 25 Haziran 2024’te Edirne’nin Keşan ilçesindeki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde 36.310 feet irtifaya ulaşarak önemli bir eşiği daha geçmişti. Milli havacılık tarihimizin irtifa rekoru ise 45 bin 118 feet ile Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA’ya ait bulunuyor.

SİHA, katlanabilen kanat yapısının yanı sıra sahip olacağı kabiliyetler ile envantere girdiğinde sınıfındaki lider insansız hava aracı olacak. Görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyetine de sahip olacak milli SİHA, bu sayede çok uzun mesafelerden kumanda edilebilecek. Böylece keşif-gözetleme, istihbarat ve taşıdığı akıllı mühimmatlar ile taarruz görevlerini deniz aşırı hedeflere karşı icra ederek Türkiye’nin caydırıcı gücünde çarpan etkisi sağlayacak.

ÇOK OKUNANLAR