Bolu Kartalkaya’da bulunan Grand Kartal Otel’de çıkan yangın 78 kişinin yaşamını yitirmesine, 133 kişinin ise yaralanmasına yol açtı. Olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede otel sahipleri, şirket yönetim kurulu üyeleri ve yöneticileri Halit Ergül, Emine Murtezaoğlu Ergül, Ceyda Hacıbekiroğlu, Elif Aras, Emir Aras, Zeki Yılmaz, Ahmet Demir, Kadir Özdemir, Cemal Özer, Mehmet Salun ile Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun ve İtfaiye Eri İrfan Acar hakkında 78’er kez ‘Olası kastla öldürme’ suçu ile ‘Olası kastla kasten yaralama’ suçlarından toplam 1998’er yıla kadar hapis cezası talep edildi.
Yangın faciasına ilişkin 19’u tutuklu toplam 32 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması, Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından geçtiğimiz gece verilen aranın ardından Bolu Sosyal Bilimler Lisesi’nin spor salonunda devam ediyor.
Yangın faciasına ilişkin davayı takip eden Habertürk Muhabiri Alihan Tok, korkunç gecenin acılarının halen taze olduğunu ifade ederek “Otel sahibi bugün veya yarın ifade verecek. Duruşma dün gece yarısına kadar devam etti. Duruşma da dün bazı polis memurları da artık gözyaşlarını tutamadı. Taze bir acı var.” ifadelerini kullandı.
Sanıklar savunma yaptı
Geçen günkü duruşmada tutuklu sanıklar, Gazelle Otel Genel müdürü Ahmet Demir tutuksuz sanıklardan FQC Global Sertifikasyon Anonim Şirketi çalışanı Aleyna Beşinci ile yetkilisi Ali Ağaoğlu, Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Bal, Bolu İl Özek İdaresi Genel Sekreteri Sırrı Köstereli, Bolu İl Özel İdaresi Ruhsat Müdürü Yeliz Erdoğan, Grand Kartal ve Gazelle Otel’in teknik personelleri Tahsin Pekcan, Hüseyin Özer ve Bayram Ütkü savunmalarını yapmıştı.
Bolu 1 Ağır Ceza Mahkemesi’de yapılan yargılamanın bugünkü duruşmasına tutuklu sanıklar Grand Kartal Otel’in sahipleri, şirket yönetim kurulu üyeleri ve yöneticileri Halit Ergül, Emine Murtezaoğlu Ergül, Ceyda Hacıbekiroğlu, Elif Aras, Emir Aras, Zeki Yılmaz, Ahmet Demir, Kadir Özdemir, Cemal Özer, Mehmet Salun ile Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun ve İtfaiye eri İrfan Acar ile tutuksuz sanıklar, avukatları ile yangında yakınlarını kaybeden müştekiler ve avukatlar katıldı.
Duruşmada ilk olarak tutuklu sanıklardan Bolu İl Özel İdaresi Selen İlçe Özel İdare Müdürü ve eski Bolu İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürü Mehmet Özel savunma yaptı, Özel 2016 yılında Ruhsat Denetim Müdürü görevinden ayrıldığını ifade etti ve sonrasında yapılan işlemlerde bir ilgisinin olmadığını ileri sürdü.
Özel, savunmasında “Özel İdare’nin denetim yetkisi turizm işletmeleri dışındadır. Özel İdare Mevzuatı’nın hiçbir yerinde yangın denetimine ilişkin bir görev bulunmamaktadır. Yangın raporları bir defaya mahsus alınan belgelerdir. Yangın konusunda yetkili olan İtfaiye Müdürlüğü’nün yangın raporu verdiği bir yerde İl Özel İdaresi’nin bir denetim yetkisi yoktur. 2017’de yayımlanan ‘Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’ doğrultusunda yangın işletme nedeniyle çıkıyorsa sorumluluğun işletme sahibi ve yöneticilerinde olduğu belirtilmiştir. ‘İş Yeri Açma ve Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’ kapsamında biz ruhsat veriyoruz ve denetim ise ilgili bakanlıklarca yapılıyor. Grand Kartal konusunda İl Özel İdaresi’nin bir suçu yoktur. Ben eski Ruhsat Müdürü olmaktan yargılanmaktayım. Suçum bu mudur? Ben beraatimi istiyorum.” ifadelerini kullandı.
“Bakanlık koridorunda geziyor sorumlular”
Sanık Mehmet Özel’in avukatı Tuncay Alnıak, “Denetimin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda olduğu tereddüte yer vermeyecek şekilde açıklanmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu oteli ve pek çok oteli 2014 yılında denetlemiş yangın konusunda. Hani yetkisi yoktu Bakanlığın? Yetkisi yoksa bunu neden yapıyor? Soruşturma eksik yapılmasaydı yargılanmaması gerekenler bugün yargılanmazdı. Peki sorumlular nerede? Bakanlık koridorlarında geziyor sorumlular. Bunu anlayamıyorum.” ifadelerini kullanarak “2023 yılında Bakanlık Bolu’da faaliyet gösteren tüm konaklama merkezlerini denetledi. Konunun ehli olmayan, makalesi olmayan bilirkişi geliyor benim müvekkilimi kusurlu buluyor. Müvekkilimin adli kontrol hükümleriyle serbest bırakılmasını istiyorum” sözlerini sarf etti.
”Grand Kartal Otel’e ilişkin beş denetimden ikisinin kendi döneminde yapılması sebebiyle ruhsatın yeterliliği hakkında bir inceleme yapıp yapmadığı sorulan sanık Özel, ”Yangın raporu evrak üzerinden incelenir. Ruhsat verildikten sonra dosyayı kontrol ettim, yangın raporu dosyada vardı” yanıtını verdi. Müşteki avukatı, “Dosyada rapor yoktu” derken bir başka müşteki avukatının da “Yangın raporu yoksa ne yapılır?” şeklindeki sorusuna Özel, “Yangın raporu alınana kadar otelin kapatılması gerekir” ifadeleriyle cevap verdi.
Sanık Özel’in ardından tutuklu sanıklardan Grand Kartal’ın muhasebe elemanlarından olan Cemal Özer “Ben otelin yiyecek içerik tedariki konusunda görevliyim. Fişleri kaydederim, sayım yaparım ve raporu üstüm Emir Aras’a veririm. Yangın tatbikatı yapılmadı benim dönemimde. Yangın günü alarm sesi duymadım. Muhasebe personeli olduğum için teknik konulara dair bilgim yok. Bir defa itfaiye denetime geldi, ben de tespit ettikleri eksiklikleri raporladım. Grand Kartal Oteli Şirket Müdürü Emir Aras’a eksiklikleri tek tek anlattım o da bana ‘Kadir Özdemir ile görüşeceğim, bildireceğim. Başımıza iş aştınız’ diye bize kızdı” dedi.” sözlerini sarf etti. Mahkeme Başkanı’nın “Emir Aras başımıza iş aştı’ cümlesini ilk kez burada söylüyorsun, hangisi doğru” diye sorması üzerine sanık Özer, “Bu savunmam doğru” ifadesini kullandı.
Her şeyi değiştirecek iddia!
Sanık Özel’in “Saat 03.30’da uyandığımda dumanlar yayılmıştı. Ben camdan hava almaya çalıştım 1 saat boyunca. Duman yoğunluğundan odamdan dışarı çıkamadım” ifadeleri üzerine bir mağdur avukatı “Yangının çıkış saati konusunda şüphelerimiz var. Burada 10’uncu katta kalan sanık Özer dumanın çok yayılması nedeniyle odasından dışarı bile çıkamadığını ifade ediyor. Oysa yangın saat 03.27’de başlıyor yani birkaç dakika önce başlamış. Yaklaşık yarım saat, 45 dakika belki de bir saatlik bir sapma olabilir” ifadelerini kullanarak çelişkiye dikkat çekti.
Grand Kartal Otel’deki yangında hayatını kaybeden Alp Mercan’ın ablası Avukat Nihan Ece Mercan Hasarpa ise, yaptığı açıklamada Grand Kartal Otel’in Genel Müdürü aynı zamanda da otel sahibi Halit Ergül’ün damadı olan Emir Aras’ın duruşma boyunca uyuduğunu belirterek “Alp Mercan’ın ablasıyım. Yangında kardeşim ve en yakın arkadaşı Yiğit Gencebay, kurtuldukları halde sırf insanları kurtarmak için tekrar içeri girdiler ve biz onlardan kalanlara ancak 10’uncu katta ulaştık. Davaya avukatı olarak katılıyorum ben, her ikisinin de. Bundan büyük bir onur duyuyorum. Bir avukat olarak aslında oldukça gergin bir ortam içerisi. Oldukça duygusal bir ortam. Herkes oldukça usulüne uygun davranmaya çalışıyor. Aile birliği için oldukça zor. Çünkü karşımızda uyuyan bir Emir Aras var. Otel yöneticisi var. Şirketin aynı zamanda damadı var. Duruşma boyunca uyuyor. Gerçekten insanların sinirlerini hoplatan bir durum oluyor” ifadelerini kullandı.
Hasarpa, otel sahiplerinin dinlenmesinin beklendiğini ifade etti ve “Duruşmada bolca eksiklikler de var ama biz şu anda aslında olaya odaklandık ve bir şekilde çözüm almaya çalışıyoruz. Adalet sürecinin vaktinde ve makul süre içerisinde tamamlanmasını bekliyoruz. Bağımsız bir şekilde işlemesini istiyoruz ama bununla birlikte bu gece de 1’e kadar süreceğini düşünüyorum. Bugün asıl birazcık zor olacak. Çünkü ailenin dinlenmesini bugün için bekliyoruz. Otel sahipleri ve yönetiminin dinlenmesi bugün gerçekleşecek beklentimiz bu yönde” sözlerini sarf etti.