İddia: Eski Başbakan Yardımcısı yönettiği bankadan 265 milyon lira kredi aldı
11 Temmuz 2025

‘Kuvva Gıda’ adlı şirketin sahibi olan AK Partili Veysi Kaynak’ın yöneticisi olduğu Ziraat Bankası’ndan kendi şirketine 265 milyon lira kredi, devletten de 840 milyon lira teşvik aldığı iddia edildi.

Binali Yıldırım’ın Başbakanlığı dönemindeki kabinede Başbakan Yardımcısı olan ve hâlen Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanvekili olarak görev yapan Kaynak’ın ‘Kuvva Gıda’ adlı kendi şirketine yöneticisi olduğu Ziraat Bankası’ndan 265 milyon lira kredi, devletten de 840 milyon lira teşvik aldığı iddiası, TBMM gündemine geldi.

Sözcü’de yer alan habere göre Yeni Yol Grup Başkanvekili Selçuk Özdağ ile CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Kaynak ve ortağının kullandığı krediyi Meclis’te dile getirdi. Özdağ ‘’Çiftçiye destek olması gereken Ziraat Bankası AKP’li siyasetçilere çalışıyor. Banka’nın Yönetim Kurulu Başkanvekili Veysi Kaynak kendisine ait şirkete milyonlarca lira kredi vermiş’’ dedi ve şunları söyledi:

“Halen borcu 161 milyon lira ve devletten 840 milyon lira da teşvik almış. Hem kamu bankasında üst düzey görevde, hem de o kamu bankasından destek alıp, şirketini büyütüyor. Ziraat Bankası’nın işi siyasilere imkan sağlamak değil, Türk çiftçisine yardımcı olmak, tarıma katkı sağlamak. Ama kamu bankaları eski bakana, medya patronuna, organize suç örgütü liderine kredi veriyor.”

Bankalar Kanunu’na aykırı kredi kullanımı

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay da “Kamu bankalarında üst düzey yöneticiler, ortak oldukları şirketlere Bankalar Kanunu’na aykırı olarak kredi kullandırıyor. Çiftçi ve esnaf yerine kendi yönetim kurulu üyelerine düşük faizli krediler veriyor” diyerek, “Veysi Kaynak da kendisine kredi kullandırmış. Ortağı Mehmet Sait Kanbur ise Kahramanmaraş’ta 35 kişinin hayatını kaybettiği Manolya Sitesindeki yıkımdan sorumlu. Kimlere kredi verildi, detaylı biçimde araştırılması ve hatalı uygulamalarla ilgili hesap sorulması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

MADO’nun sahibi Kuvva Gıda’ya ortak

Şirket yönetiminde Kaynak’ın eşi Şule Kaynak da bulunuyor. Kaynak’ın Kuvva Gıda’daki ortağı da MADO dondurmanın sahibi ve Kahramanmaraş depreminde 35 kişinin can verdiği Manolya Sitesi’nin yıkılmasından sorumlu tutulan Mehmet Sait Kanbur çıktı.

“Yetersiz inşaat malzemesi kullanıp, bilinçli taksirle ölüme sebebiyet’’ suçundan 22,5 yıl hapis istemiyle yargılanan Kanbur, geçen ay Kahramanmaraş’ı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e dondurma ikram etmişti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÇOK OKUNANLAR