2018’de OpenAI’dan ayrılan X’in sahibi Elon Musk’ın yapay zekâ aracı Grok, 8 Temmuz’dan itibaren kullanıcılara küfürlü yanıtlar vermeye başlamasıyla ilgili olarak özür açıklaması yayımladı. Açıklamada hatanın nereden kaynaklandığını tespit ettikleri belirtildi.
Twitter’ı 2022’de 44 milyar dolara satın alan ve sonrasında adını X olarak değiştiren dünyanın en zengin iş insanlarından Elon Musk, 4 Temmuz’daki sosyal medya paylaşımında Grok’a bir güncelleme yaptıklarını ve kullanıcıların “Grok’a bir soru sorduklarında aradaki farkı hissedeceklerini” söylemişti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da Grok hakkında siyasî yorumlarını gerekçe göstererek soruşturma başlatmıştı.
Grok, dünya çapında kullanıcılara küfürlü ve siyasî olarak da aşırılık yanlısı yanıtlar vermesiyle ilgili olarak resmî bir açıklama yayımladı.
“Birçok kişinin yaşadığı korkunç davranış için derinden özür dileriz” denen açıklamada hatanın sebebiyle ilgili şu ifadelere yer verildi:
“Grok ile amacımız kullanıcılara yararlı ve doğru yanıtlar sunmaktır. Dikkatli bir araştırmadan sonra, temel nedenin grok botunun yukarı akışındaki bir kod yolunda yapılan bir güncelleme olduğunu keşfettik. Bu, grok’a güç veren temel dil modelinden bağımsızdır.
Güncelleme 16 saat boyunca aktifti ve kullanımdan kaldırılan kod grok’u mevcut X kullanıcı gönderilerine duyarlı hale getirdi; bu tür gönderiler aşırılık yanlısı görüşler içerdiğinde bile.”
“Bu kullanımdan kaldırılmış kodu kaldırdık ve daha fazla kötüye kullanımı önlemek için tüm sistemi yeniden düzenledik,” denilen açıklamada, “Grok işlevinin kötüye kullanımını tespit etmek için geri bildirimde bulunan ve yararlı ve gerçeği arayan yapay zeka geliştirme misyonumuzu ilerletmemize yardımcı olan tüm X kullanıcılarına teşekkür ederiz,” ifadeleri kullanıldı.
Ne olmuştu?
Elon Musk, 4 Temmuz’daki sosyal medya paylaşımında Grok’a bir güncelleme yaptıklarını ve kullanıcıların “Grok’a bir soru sorduklarında aradaki farkı hissedeceklerini” söylemesinin ardından dünya çapındaki X kullanıcıları, küfürlü yanıtlar almaya başlamıştı.
4 Temmuz’da yapılan güncellemede Grok’un, kanıtlara dayandığı ve doğru olduğu müddetçe “politik doğrucu olmayan bir dil” kullanmasına izin verileceği açıklanmıştı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da Grok hakkında siyasî yorumlarını gerekçe göstererek soruşturma başlatmıştı.
TRT Haber’e göre soruşturma gerekçesi “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama”, “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkındaki Kanun’a muhalefet” olarak açıklanmıştı.