15 Temmuz raporu TBMM arşivine girmedi
15 Temmuz 2025

15 Temmuz 2016’daki FETÖ darbesinde 253 kişi şehit oldu, 2 bin 196 kişi gazi oldu. 289 davada 4 bin 891 kişi mahkûm edildi. Meclis Komisyonu rapor hazırladı, ancak TBMM arşivine girmedi. Arşive girmediğini de AK Partili Mustafa Şentop açıkladı. Rapor 8 senedir arşivde değil.

15 Temmuz 2016’daki FETÖ darbe girişiminin üstünden 9 yıl geçti. O gece asker ve sivillerden 253 kişi şehit olurken 2 bin 196 kişi ise yaralanarak gazi oldu.

Darbe girişiminden kısa süre önce, 19 Mart 2016’da Fethullah Gülen’in haki renkli cübbeyle yaptığı video konuşması kamuoyunda darbe çağrısı olarak yorumlandı.

Darbe sonrası yargı süreci kapsamında toplam 289 dava açıldı. Bu davalarda 4 bin 891 sanık hakkında mahkûmiyet kararı verildi. Aralarında 85 eski general ve bin 116 eski subayın da yer aldığı bin 634 kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Bin 366 sanığa ise müebbet hapis cezası verildi.

15 Temmuz 2016’daki FETÖ darbe girişimini tüm yönleriyle araştırmak ve gerekli önlemleri belirlemek amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AKP, CHP, MHP ve HDP’nin ortak önergesiyle 26 Temmuz 2016’da kuruldu.

Arşiv: AAKomisyonun başkanlığını AKP Burdur Milletvekili Reşat Petek üstlendi.

Petek, 26 Mayıs 2017’de komisyon çalışmalarının tamamlandığını açıkladı. İki ay sonra, rapor 1118 sayfalık iki cilt hâlinde basıldı. Raporun kapağında şu ifade yer aldı: “12 Temmuz 2017 tarihinde TBMM Başkanlığına sunulmuştur.”

Ancak dönemin Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın görev süresi bittikten sonra raporun Meclis arşivinde yer almadığı ortaya çıktı. Bu durumun ardından açıklama yapan sonraki Meclis Başkanı Mustafa Şentop, “Meclis iç tüzüğüne uygun şekilde başkanlığımıza sunulmuş bir rapor yok” dedi.

Komisyon toplam 142 saat 22 dakika süren 22 toplantı gerçekleştirdi. 94 kurum ve kuruluşun temsilcilerini dinledi, 50 kişinin görüşüne başvurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik suikast girişiminin yaşandığı Marmaris Grand Yazıcı Otel, Atatürk ve Dalaman havalimanları ile 15 Temmuz Şehitler Köprüsü gibi kritik noktalar yerinde incelendi.

Nefes’ten Murat Gürgen’in haberine göre muhalefetin ısrarlarına rağmen, dönemin MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile dönemin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar komisyona davet edilmedi.

667 sayfalık birinci ciltte FETÖ’nün ortaya çıkışı, stratejisi, faaliyet alanları, güçlenmesini sağlayan unsurlar, sızdığı kurumlar ve siyasete müdahale girişimleri detaylı şekilde ele alındı.

Raporda ayrıca 451 sayfalık “Muhalefet Şerhleri” başlıklı ikinci cilt yer aldı. Bu bölümde muhalefet partileri, FETÖ’nün gelişim sürecine farklı bir perspektifle yaklaşarak kendi değerlendirmelerini içeren adeta alternatif bir rapor sundu.

ÇOK OKUNANLAR