Türkiye’den çıkan bir dünya devi, sahibinden.com’un rakamları göz kamaştırıyor
16 Temmuz 2025

Türkiye Voleybol A Milli Kadın Takımının, 2025 Milletler Ligi’nde Hollanda’da gerçekleşen üçüncü haftasında İtalya ve Sırbistan maçlarını izlemek üzere 12 ve 14 temmuzda Amsterdam’a oradan yaklaşık 1.5 saatlik karayoluyla Apeldoorn’a giden gazeteciler arasındaydım.
Bizi bu maçları sahanın içinden izlemeye ve takımı desteklemeye sahibinden.com CEO’su Burak Ertaş ve şirketin CMO’su Nazım Erdoğan davet etmişti. Sahibinden.com, 2024 yılında önce futbolda Kadın ve Erkek A Milli Takımları resmi sponsoru olmuş, ardından da Türkiye Voleybol Federasyonu ile 3 yıllık bir anlaşmaya imza atarak Filenin Sultanları ve Filenin Efeleri’nin ana sponsoru olmuştu.

Futbol, voleybol ve şimdi de Paralimpik sporculara sponsor

Daha da güzeli biz Amsterdam’dayken Paralimpik Milli Takım ana sponsorluğunu da üstlendiği açıklandı. Ben özellikle futbol dışı branşlara özel sektörün ilgisinin giderek artmasından büyük bir memnuniyet duyuyorum.

Voleybola dönecek olursam… Ligde 8 galibiyet alan takım, bizim izlediğimiz maçlar da dahil toplam 6 mağlubiyetle ligi 6’ıncı sırada tamamladı. Aslında iki günü salonda birlikte geçirdiğimiz Türkiye’nin bence gelmiş geçmiş en başarılı federasyon başkanlarından biri olan Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ da dahil olmak üzere hiç birimizde stres yoktu.

Yenilgiler bizi üzmüyordu. Çünkü daha önce Hollanda’yı yenen ay yıldızlı takımımız finallere katılmayı garantilemişti. Dönüş günümüzde Milletler Ligi Çeyrek Finali’nde Japonya ile eşleştiğini duyunca takımın yarı final ve hatta final oynayacağına garanti gözüyle bakmadım değil.

Ne de olsa dünyanın en iyi takımından söz ediyoruz. Her ligde dünya şampiyona olmuş, bütün kaleleri fethetmiş bir kadın takımımız var. Şimdi hedef finallerin oynanacağı Polonya.

Hazır sahibinden.com CMO’su Nazım Erdoğan ile birlikte maçları iki gün takip ederken, Türkiye’nin e-ticarette ilk mobil uygulamayı hayata geçiren, 2000 yılında kurulduğunda, gazetelerin ilan sayfalarını adeta alt üst ederek pazarda fırtına gibi esen sahibinden.com’un hikayesine de projektör tutma, pazarda neler olup bittiğini da öğrenme fırsatı yakaladık.

Sahibinden.com hızlı ilan verme, detaylı arama ve kolay satın alma olanaklarını internete taşıyarak alıcılarla satıcıları buluşturma fikri ile Aksoy Group bünyesinde 25 yıl önce hayata geçirilmişti.

İlk yılında 6 kategoride 2700 ilanla hizmete başladığını CMO Nazım Erdoğan’dan öğreniyoruz. Bugün 10 farklı kategoride platformda alıcılar ve satıcılar buluşuyor. Yani ilk başlarda sadece ikinci el ve sıfır konut ve araç ihtiyaçları için başvurulan siteye SimilarWeb’in en çok ziyaret alan web sayfaları sıralamasına göre ilancılık kategorisinde Türkiye’de 1’inci, dünyada ise 4’üncü sırada yer alıyor.

Ancak ilginçtir böylesine başarılı bir şekilde büyüyen şirket, Türkiye’de ve dünyada sıkça gördüğümüz dijitalde büyüyen şirketlerin başka bir şirket tarafından satın alınması ya da yatırım alması gibi konulara hep bir mesafe koymuş.

Nazım Erdoğan’a, ‘Niye sahibinden.com’da bir yabancı yatırımcı yok, ya da satış hiç düşünülmedi’ diye sorunca, kendi özkaynakları ile büyüyen ve karlılığında ve büyümesinde hiç sorun yaşamayan şirketin bugüne kadar satış ya da yabancı yatırım konusunda iştahlı olmadığı cevabını alıyoruz. Özetle sahibinden.com yerli kalmaya önem veriyor ve bu halinden de mutlu.

Platformda her ay 17,4 milyar sayfa görüntüleniyor, her gün ortalama 120 bin yeni ilan yayınlanıyor

Doğrusu şirketin büyüme rakamları baş döndürüyor. Nisan 2025 itibarıyla sahibinden.com, 62,8 milyon aylık kullanıcı tarafından 560 milyon kez ziyaret edilmiş.

Platformda her ay 17,4 milyar sayfa görüntüleniyor. Kullanıcılar, 10 ana kategoride yer alan 8 milyondan fazla aktif ilan arasından seçim yapabiliyor. Günlük ortalama 120 bin yeni ilan yayınlanıyor; bunların yüzde 67’si bireysel, yüzde 33’ü ise kurumsal kullanıcılardan oluşuyor.

Yapay zeka, 120 bin ilanının 80 bininin çeşitli filitrelerden geçirerek hemen onaylıyor ya da reddediyor, böylece çalışanların ilanların denetlenmesindeki işleri kolaylaşıyor. Öğreniyoruz ki 120 bin ilanın 25 bini araç, 20-25 bini emlak ilanından oluşuyor ama başka kategorilerde de var.

Emlak ve vasıtanın dışındaki kategoriler, yedek parça, aksesuar, donanım & tuning, ikinci el ve sıfır alışveriş, iş makineleri & sanayi, ustalar ve hizmetler, özel ders verenler, iş ilanları, hayvanlar alemi, yardımcı arayanlar olarak sıralanmış.

Nazım Erdoğan çalışan sayısının 1000’i bulduğunu, Türkiye genelinde 120 bine yakın kurumsal mağazanın da platformda faaliyet gösterdiğini söylüyor. Şirkete bağlı markalarda da yaklaşık 300 kişi çalışıyor.

Her ülkenin sahibinden.com’u var. Mesela ziyaret ettiğimiz Hollanda’nın bu alanda faaliyet gösteren şirketinin ismi Funda. ‘Ama’ diyor Nazım Eroğan, ‘Ar-Ge konusunda bizim gibi yatırım yapan şirket yok.’ Öğreniyoruz ki bin çalışanın 300’ü araştırma-geliştirme departmanında yer alıyor.

İlk altı ay, 2025’i Türkiye’de en çok konut satılan yıl yaptı

Peki Türkiye’nin her an fotoğrafını çeken, gelen milyonlarca bilgiden trendleri de takip eden sahibinden.com son döneme ilişkin neler görüyor?

Nazım Erdoğan, şu anda sitede aktif 8.5 milyon ilan olduğunu hatırlatıyor ve öğreniyoruz ki Türkiye’de en çok konut satışı 2025 yılının ilk altı ayında gerçekleşmiş.

Peki en hızlı ne satılıyor?

Nazım Erdoğan’a sahibinden.com’a mesela bir evin, bir otomobilin kaç günde yeni sahibini bulduğunu da soruyoruz. Onun cevapları da şöyle… Bir ev sitede ortalama iki ayda satılıyor. Otomobil satışları ise daha hızlı oluyor ve siteye ilanı girilen bir otomobil 19 günde yeni sahibinin oluyor. Kuşkusuz cep telefonu hızın hakkını veriyor ve bir hafta da satılıyor.

Sahibinden.com ‘ihtiyacımız yok’ diyerek dış yatırımlara yüz vermiyor belki ama kendisi hem satın almalarla hem de yeni şirketler kurarak farklı alanlara yatırım yapmayı sürdürüyor.

Mesala, şirketin sahibi olduğu markalardan biri açık artırma sistemiyle araç satışına aracılık eden Otobid, ekspertiz, araç karşılaştırma ve değerleme hizmetleri sunan Oto360, Gimbal destekli 360° sanal tur ile gayrimenkulde dijital dönüşümü gerekleştiren Emlak360, yenilenmiş teknolojik ürünlerde uygun fiyat sunan Yepy, yapay zeka destekli dekorasyon simülasyonu ile dijital iç mimarlık deneyimi veren SahiDeko’yu sayabilirim.

Türkiye’deki fırsatları güzel değerlendirip, geleneksel medyanın elinden ilanları almayı dijitale erken yatırım yaparak almayı başaran sahibinden.com, 2024 yılında 11. 6 milyon ton karbon tasarrufu yapmayı da başarmış.

Aylık raporlar

Sahibinden.com, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) iş birliğiyle aylık olarak hazırlanan, “sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü” ve “Otomobil Piyasası Görünümü” raporlarını kamuoyuyla paylaşıyor.

Mayıs 2025 “sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü” raporuna göre satılık konut talep endeksi %11,3 gerilerken, kiralık konut talep endeksi %9,6 arttı.

Yıllık bazda satılık konutların reel fiyatları Türkiye genelinde %6,2 oranında düşerken, cari fiyatlardaki yıllık artış oranı %27,1 oldu. Ortalama m² fiyatı ülke genelinde 36.275 TL olarak ölçüldü.

Aynı dönemde reel kira endeksi aylık %2,6 yükseldi; İstanbul, Ankara ve İzmir’de kira fiyatlarındaki yıllık değişim pozitif seyretti. Raporda, kiralık konut talebindeki artışın mevsimsel etkilerden kaynaklandığı vurgulanıyor.

ÇOK OKUNANLAR