PEN Türkiye Pınar Kür’ü anlattı: Sesi çıkmayan kadınların dili oldu
17 Temmuz 2025

Türk edebiyatının usta kalemi yazar, akademisyen, PEN Türkiye üyesi yazar Pınar Kür yaşamını yitirdi. PEN Türkiye Yazarlar Derneği, Kür’ün ölümü hakkında “Pınar Kür sonsuzluğa göçtü, acımız büyük” başlığı ile yaptığı başsağlığı açıklamasında yazarın edebiyata ve topluma kattığı değeri vurguladı. Açıklamada, “Öykü ve romanlarında kadın kimliğini araştırdı, toplumsal ve bireysel baskıları, özgürlükleri sorguladı. Sesi çıkmayan kadınların, dili oldu” dendi.

PEN Türkiye tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Pınar Kür sonsuzluğa göçtü, acımız büyük.

Pınar Kür İngiltere’de, Amerika’da ve öğrenci olaylarının olduğu yıllarda Paris’te yaşadı.

Öykü ve romanlarında kadın kimliğini araştırdı, toplumsal ve bireysel baskıları, özgürlükleri sorguladı. Sesi çıkmayan kadınların, dili oldu.

Yarın Yarın, Asılacak Kadın, Akışı Olmayan Sular, Küçük Oyuncu, Bir Cinayet Romanı, Sonuncu Sonbahar, Cinayet Fakültesi…

Türk edebiyatına birçok eseri sadece yazarak değil, çevirileriyle de kazandırdı.

Sait Faik Ödüllü yazarın özgün dili her zaman öne çıktı. Uzun yıllar dramaturg olarak çalışması, romanlarına ve öykülerine de yansıdı.

Üniversitede hocalık yapıyor, çok sevdiği yazarı Tolstoy’u ve Anna Karenina’sını en güzel o anlatıyordu.

Doğan Hızlan Pınar Kür için, ‘Bir yazarın yaşadıklarıyla yazdıkları arasındaki kan bağının edebiyat yapıtında yeniden yaratılışının, kurgulanışının ustalık izlerini bulursunuz onun kitaplarında’ der.

Türk edebiyatı büyük bir yazarını kaybetti. Eserleriyle yaşayacak.

Tüm sevenlerine, okurlarına, edebiyat dünyamıza ve ailesine sabırlar diliyoruz…”

“Pınar Kür okuyoruz!”

PEN Türkiye ayrıca, Pınar Kür’ün tüm kitaplarını “ayın kitabı” ilan ettiğini duyurdu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Edebiyatımızın öncü adlarından Pınar Kür’ü sevgiyle, saygıyla, hayranlıkla uğurluyoruz. 50 yılı aşkın süredir kadınların özgürlüğü, İstanbul sevgisi ve Türkiye kaygısıyla yazan, öykülerinden romanlarına, her yazdığı çok okunan, çok konuşulan, çok yasaklanıp çok toplatılan Pınar Kür’ün özgürlük, eşitlik ve demokrasi yolunda nice kuşaklar tarafından okunacağına hiç kuşkumuz yok.

PEN Türkiye olarak edebiyatımızın büyük değeri Pınar Kür’e, Türkçeye kattığı güzellikler için teşekkür ederken, tüm kitaplarını da ayın kitabı olarak okumaya çağırıyoruz.”

Pınar Kür kimdir? 

Türk dili ve edebiyatı öğretmeni İsmet Kür ile Fransızca ve matematik öğretmeni Bahram Kür’ün kızı olan yazar, 15 Nisan 1945’te Bursa’da dünyaya geldi.

Liseyi Robert Kolejinde okuduktan sonra lisans eğitimini ABD’de Queens College ile Boğaziçi Üniversitesinde tamamlayan yazar, doktorasını Fransa’da Sorbon Üniversitesinde “Yirminci Yüzyıl Tiyatrosunda Gerçeklik ve Yanılsama” konusunda verdi.

Ankara’da 1971-1973 yıllarında Devlet Tiyatrolarında dramaturg olarak çalışan Kür, yazar oyuncu olarak tiyatroyla uğraştı, ardından hikaye yazdı. İlk öyküleri 1971’de Dost dergisinde yayımlanan yazarın, Cumhuriyet, Yazko Edebiyat, Hürriyet Gösteri ve Milliyet Sanat dergisinde yazı ve öyküleri yer aldı.

Akademik kariyerine İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller Okulunda İngilizce okutmanı olarak başlayan Kür, daha sonra İstanbul Bilgi Üniversitesinde Medya ve İletişim Sistemleri Bölümü’nde öğretim üyeliği yaptı.

Pınar Kür, 1979’da yayımlanan “Yarın Yarın” adlı romanıyla dikkati çekti. Edebiyatta güçlü kadın temalarıyla tanınan yazar, “Akışı Olmayan Sular” eseriyle 1984’te “Sait Faik Hikaye Armağanı”na değer görüldü.

Ankara Öykü Günleri kapsamında 2013’te “Onur Ödülü”ne layık görülen Kür’ün özel arşivi, Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfında bulunuyor.

Yazar Kür’ün oyuncu Can Kolukısa ile evliliğinden Emrah Kolukısa dünyaya geldi.

 

 

ÇOK OKUNANLAR