Uluslararası Dünya Dönüşü ve Referans Sistemleri Servisi ve ABD Deniz Gözlemevi verilerine göre 10 Temmuz yılın şu ana kadarki en kısa günü oldu.
10 Temmuz tam 1,36 milisaniye daha kısa sürdü ve 22 Temmuz (bugün) ve 5 Ağustos’un da sırasıyla 1,34 ve 1,25 milisaniye kısa sürmesi bekleniyor.
Dünya’nın kendi ekseni etrafında tam bir dönüşünü tamamlaması için geçen süre yaklaşık 86 bin 400 saniye yani 24 saat.
CNN’den aktardığına göre pratikte her dönüş şu nedenlerle çok az farklılık gösteriyor:
Ay’ın kütle çekimi
Atmosferdeki mevsim değişiklikleri
Dünya’nın sıvı çekirdeğinin hareketleri
Bu nedenle her dönüş birkaç milisaniyelik farkla 24 saatten kısa ya da uzun sürebilir. Normalde fark hissedilmese de bu durum bilgisayarlar, uydular ve iletişim sistemleri için fark önemli.
Kaliforniya Üniversitesi Scripps Oşinografi Enstitüsü’nden jeofizikçi Prof. Dr. Duncan Agnew şöyle konuştu:
“1972’den bu yana daha hızlı günlere doğru bir eğilim var fakat bu, inişli çıkışlı bir seyir izliyor. Tıpkı borsa gibi; uzun vadeli eğilimler var ama zaman zaman ani yükseliş ve düşüşler de oluyor.”
1972’ye gelindiğinde Dünya’nın dönüşü o kadar yavaşlamıştı ki bir artı saniye (leap second) eklenmesi gerekti. Bu, artık yıl uygulamasına benzer şekilde, takvimle astronomik zaman arasındaki farkı kapatmayı hedefliyordu.
1970’lerde dokuz kez ekleme yapılırken 2016’dan beri hiç yeni saniye eklenmedi.
2022’de Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Genel Konferansı, artık saniyenin 2035’e kadar tamamen kaldırılmasına karar verdi. Fakat Agnew’e göre Dünya birkaç yıl daha hızlanırsa bu kez bir saniyenin silinmesi gerekebilir.
“Daha önce hiç negatif bir artık saniye olmadı” diyen bilim insanı şöyle devam etti: “Fakat 2035’e kadar böyle bir ihtimal yüzde 40 civarında.”