İktidar medyası yazdı: Silah bırakan PKK’lılar için süreç nasıl işleyecek
23 Temmuz 2025

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin başlattığı İmralı Süreci’nde 11 Temmuz’da PKK Irak Süleymaniye’de sembolik törenle silahlarını yaktı.

İktidarın Terörsüz Türkiye olarak isimlendirdiği süreçte TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve MİT Başkanı İbrahim Kalın siyasi parti turlarına başladı.

İktidar medyasından Sabah, İmralı Süreci’nde silahların nasıl bırakılacağına dair yol haritasını paylaştı.

Sürecin temel adımları silah bırakma, TBMM’de kurulacak komisyonun yapısı ve yasal düzenlemeler olarak şekillendiği haberde aktarıldı.

MİT ve TSK kayıt altına alacak

Sabah’ın haberine göre; yaz boyunca sürecek olan silah bırakma sürecinde örgüt mensupları belirli bölgelerde teslim olacak.

Teslim edilen silahlar MİT ve TSK tarafından kayıt altına alınacak. Görüntüler arşivlenecek, kamuoyuyla paylaşılmayacak. Silahlar daha sonra TSK tarafından imha edilecek.

İlk olarak Türkiye sınırında 

PKK’nın silahtan arındırılması ilişkin belirli bir çerçevede ilerleyecek. İlk olarak Türkiye sınırına yakın bölgelerden başlanacak.

Kimler dönebilecek?

Türkiye’ye dönüşler sıkı kriterlere bağlanacak, komisyonda ele alınacak. Silahlı eyleme karışmamış ve sadece lojistik faaliyetlerde yer almış kişilere öncelik verilecek.

Suç işlememiş, örgütten kopmak isteyen gençlerle küçük yaşta dağa çıkarılan çocukların dönüşüne imkân sağlanacak. Örgüt yöneticilerinin Türkiye’ye dönüşü söz konusu olmayacak. Bu isimler ağırlıklı olarak Irak’ta kalacak, ayrıca gelişmelerin seyrine göre üçüncü ülkelere geçişleri de gündemde tutulacak.

Örgüt üyelerinin hepsinin gelmeyeceği belirtilen haberde topluma kazandırılması için farklı bakanlıkların devreye gireceği, dağdan indirilen çocukların meslek ve eğitimleri için çalışacağını ifade edildi.

Terörle mücadele kanununda düzenleme 

Bu kapsama girenler için Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu’nda geçici düzenlemeler yapılacak.

Dağdan indirilen çocuk sayısının 300’ü aştığı, bunlardan 256’sının örgütten ayrıldığı belirtiliyor. Cezaevlerinde 6 binin üzerinde PKK’lı bulunurken infaz düzenlemeleriyle bu sayı 5 bin 800’e düşmüş durumda.

Komisyon aşaması

Sürecin yasal zeminini oluşturmak için Meclis’te bir komisyon kurulacak. Komisyonun 40 üyeyi geçmemesi planlanıyor. Muhalefet her partinin eşit sayıda üyeyletemsil edilmesini istese de Sabah üye dağılımı için net konuştu. AKP’ye 17 üye düşmesi öngörüldüğünü ve kararlarda 5’te 3 nitelikli çoğunluk aranacağını söyledi.

ÇOK OKUNANLAR