Süper-sonik, biliyorsunuz ses hızından yüksek demek. Sesten hızlı uçabilen savaş uçakları var, çoğu seyir füzesi de sesten hızlı uçuyor. Balistik olarak adlandırılan, kıtalar arası uçma yeteneğine sahip füzeler zaten yer çekimini yenecek güçle hareket ediyor, önce atmosferin dışına çıkıyor, sonra hedef bölgesinde yeniden atmosferden girerek aşağıya iniyor.
Hiper sonik ise ses hızını en az 10 kat aşan demek. Bu teknoloji, normal fizik yasalarını zorlayan bir teknoloji, çünkü ses hızını 10 kattan fazla aşmak, Newton kanunları içinde çok da kolay bir şey değil. (Hız arttıkça kütle artıyor, kütle arttıkça hızın artması sınırlanıyor.)
Örneğin Amerika yıllardır uğraşıyor ama başarılı bir hipersonik füzesi yok hala. Ama buna karşılık Rusya’nın var örneğin. Başta Amerikalılar burun kıvırıyordu, bu hızın mümkün olmadığını söylüyorlardı ama Ukrayna savaşında bu füzeler kullanıldı ve Amerika da itirazlarını sona erdirdi.
Benzer teknolojiye İran da sahip. Son olarak İsrail’e karşı bu füzeleri kullandılar.
Hipersonik füzenin en büyük avantajı, bu hızı nedeniyle onu önleyecek savunma füzelerinin onu yakalayamaması.
Şimdi, İstanbul’da dün başlayan IDEF Savunma Fuarında Roketsan bir büyük sürpriz yaptı ve bir hipersonik füzeyi sergiledi.
Füzenin denemelerinin henüz yapılmadığı söyleniyor ama bu doğru olamaz, çünkü denenmemiş bir şey sergilenmezdi. Söylenmek istenen, herkesin gözünün önünde denemenin henüz yapılmadığı. O deneme yapılınca hepimiz göreceğiz Roketsan’ın füzesinin yeteneklerini.
Bu, Türk savunma sanayii için hayal edilemeyecek kadar büyük bir sıçrama yapmak anlamına geliyor.
Bu füzeyi ortaya çıkaran mühendislerle ne kadar övünsek az.