Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, X hesabından yaptığı paylaşımda, “Orta Doğu’da adil ve kalıcı bir barışa yönelik tarihsel taahhüdüne sadık kalarak, Fransa’nın Filistin devletini tanımasına karar verdim” dedi.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a yazdığı mektuba da yer verdiği paylaşımında Macron, ülkesinin Filistin devletini tanıma kararını eylül ayında yapılacak BMGK toplantısında resmen ilan edeceğini açıkladı.
Macron, bölgede şu an için aciliyet arz eden şeyin “Gazze’deki savaşın sona ermesi ve sivil halkın kurtarılması” olduğunu belirtti.
Derhal ateşkes sağlanması, Hamas’ın elindeki esirlerin serbest bırakılması ve Gazze’ye geniş çaplı insani yardımların ulaştırılması çağrısını yineleyen Macron, Hamas’ın silahsızlandırılması gerektiğini vurguladı.
Macron, “Aynı zamanda Hamas’ın silahsızlandırılması garanti edilmeli, Gazze güvenli hale getirilip yeniden inşa edilmeli. Son olarak, Filistin devleti kurulmalı, ayakta kalması sağlanmalı. (Hamas’ın) silahsızlanmayı kabul ederek ve İsrail’i tanıyarak Orta Doğu’da herkesin güvenliğine katkı sunmasına izin verilmeli.” dedi.
Sorunun çözümü konusunda “başka bir alternatifin olmadığını” kaydeden Macron, “bölgede barışın mümkün olduğunu gösterme sorumlulukları” bulunduğunu söyledi.
Fransa ve Suudi Arabistan 28-30 Temmuz tarihlerinde Filistin sorununun barışçıl ve iki devletli çözümünün ele alınacağı “Uluslararası Filistin Konferansı”na eş başkanlık edecek.
Filistin Devlet Başkan Yardımcısından Macron’a teşekkür
Filistin Devlet Başkan Yardımcısı Hüseyin eş-Şeyh, sosyal medya platformu X hesabından yaptığı açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a, ülkesinin Filistin devletini tanıma kararı aldığı açıklamasından dolayı teşekkürlerini iletti.
Şeyh, “Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a, Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a yazdığı mektupta ülkesinin kararlı duruşunu vurgulayarak, Filistin devletini eylül ayında tanıma niyetini teyit ettiği için teşekkür ve takdirlerimizi sunuyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Bu tutum, Fransa’nın uluslararası hukuka bağlılığını ve Filistin halkının kendi kaderini tayin etme ve bağımsız devletini kurma hakkına verdiği desteği temsil ediyor.” değerlendirmesinde bulunan Şeyh, Filistin devletini tanıması için Fransa ile birlikte gösterdiği büyük çabadan dolayı Suudi Arabistan’a da teşekkür etti.
İrlanda, Fransa’nın kararını memnuniyetle karşıladıİrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Savunma Bakanı Simon Harris, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Filistin Devleti’ni eylülde tanıyacakları açıklamasını memnuniyetle karşıladığını belirtti.
Harris, X’teki hesabından, Macron’un Filistin Devleti’ni tanıyacağı yönünde yaptığı açıklamayı alıntılayarak yaptığı paylaşımda, “Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un eylülde (Filistin’i) tanıyacağı açıklamasını memnuniyetle karşılıyorum.” ifadelerini kullandı.
Bu adımın iki devletli çözüme önemli katkı sunacağını kaydeden Harris, bunun İsrailli ve Filistinliler için kalıcı barış ve güvenlik için tek yol olduğuna vurgu yaptı.
İrlanda Norveç ve İspanya’yla birlikte 28 Mayıs 2024’te Filistin’i resmen tanıdığını duyurmuştu.
İsrail çok tepkili
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail Başbakanlık Ofisinden yayımlanan yazılı açıklamasında, Filistin devletinin başka bir İran vekili olacağını iddia etti.
“Tel Aviv’in yanında bir Filistin devletini tanıma kararı alan Cumhurbaşkanı Macron’u şiddetle kınıyoruz.” ifadesini kullanan Netanyahu, bu kararın Gazze’de olduğu gibi İran vekili başka bir devlet oluşturma riski taşıdığını öne sürdü.
Netanyahu, Filistin devletinin, İsrail’in yanında barış içinde yaşamak için değil, onu yok etmek için bir “fırlatma rampası” olacağını iddia ederek. “Açık konuşalım, Filistinliler İsrail’in yanında bir devlet istemiyorlar, İsrail’in yerine bir devlet istiyorlar” ifadesini kullandı.
Bakanlar ve muhalif siyasetçilerden de tepki mesajları geldiBaşbakan Netanyahu’nun yanı sıra, İsrail kabine üyesinden bakanlardan da Macron’un açıklamasına karşı tepki mesajları geldi.
İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, X hesabından yaptığı açıklamada, 1967 sınırlarında Filistin devletini “topraklarımızda hayali bir düzenleme” şeklinde niteledi.
Saar, Filistin devletinin kurulması durumunda İsrail’in güvenliğini Fransa’nın sağlayamayacağını belirterek, “Umalım da bunu Paris sokaklarında başarabilsin.” tehdidinde bulundu.
Oslo sürecinde tamamen başarısız olduğunu iddia eden Saar, İsrail’in Filistin devletinin kurulmasına izin vermeyeceğini savundu.
Aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de X hesabından hem İbranice hem Fransızca bir mesaj paylaştı.
Macron’un açıklamasının, İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da “Filistin devleti kurma konseptini” kesin olarak terk etmek için bir neden sağladığını iddia eden Smotrich, Fransa Cumhurbaşkanının kararına “siyonist” yanıt vereceklerini belirterek, işgal altındaki Batı Şeria’yı ilhak edeceklerini iddia etti.
İsrail hükümetinin diğer bakanları ve muhalif İsrailli siyasetçiler de Macron’un Filistin devletini tanıyacakları açıklamasına tepki gösterdi.
Diğer bir aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, X hesabından yaptığı paylaşımda “Fransa’yı Filistin devleti olarak tanıyoruz.” ifadesini kullandı.