Türkiye’nin tamamı kuraklığın etkisinde ama bu durum yaz aylarında en fazla Ege kıyılarında, yazlıkçıların akın ettiği sahil beldelerinde hissediliyor. İzmir’deki büyük su sıkıntısı şehrin gözde tatil beldesi Çeşme’de düzenli su kesintilerinin başlamasına neden olmuştu, şimdi benzer bir uygulama Foça’da da yapılacak, beldeye günde 7 saat su kesintisi uygulanacak. Yaz nüfusu 1 milyonu bulan Bodrum’da ise kente su veren barajlarda su bitti gibi. Bodrum’da zaten yaz başından beri su kesintili veriliyor.
Bodrum’da yaklaşık 13 milyon metreküp su tutma kapasiteli Mumcular Barajı’ndaki doluluk oranı geçen yıl ağustosta yüzde 12 olarak ölçülürken, bu yıl aynı dönemde yüzde 22 olarak kaydedildi.
Bodrum ve Milas’ın su ihtiyacını karşılayan Milas Geyik Barajı’nda ise doluluk, geçen sene ve bu yılın aynı döneminde yüzde 33 olarak kayıtlara geçti.
Mumcular Barajı içerisindeki eski kiremit fabrikasının kalıntılarının bir bölümü suyun azalmasıyla yüzeye çıktı. Kuraklığın boyutu, dron ile görüntülendi. Barajda ortaya çıkan geniş çamur alanları da görüntülerde yer aldı.
Öte yandan Bodrum’da bazı bölgelerde evlerinde su akmayan vatandaşlar, sosyal medya hesaplarından yaptıkları çağrılarla su sorununun çözülmesini bekliyor.
Bodrum’un yüksek kesimlerindeki bölgelerde oturan bazı ilçe sakinleri, su ihtiyaçlarını tankerlerle karşılıyor.
Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) ekiplerinin yüksek kesimlerdeki su depolarına tankerlerle su takviyesi yaptığı belirtildi.
Barajlarda su seviyesinin kuraklıktan kaynaklı düşüşüne dikkati çeken MUSKİ yetkilileri, su tasarrufu konusunda hassasiyet gösterilmesini istedi.
Foça’da su kesintisi
İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünden (İZSU) yapılan açıklamada, Foça ilçesindeki basınç düşüklüğü sebebiyle bu akşam saat 23.00 ile 5 Ağustos Salı günü saat 06.00 saatleri arasında 7 saat su kesintisi olacağı belirtildi.
Kesintiden dolayı Mustafa Kemal Atatürk Mahallesi ile Fevzi Çakmak Mahallesi’ndeki Yeni Foça Merkez-Narezen mevkisine su verilemeyeceği kaydedildi.
Açıklamada, arızaların onarılması sonrası arızanın büyüklüğüne göre depo seviyelerinin ve su isale hatlarındaki basıncın istenilen seviyeye gelmesinde gecikmelerin yaşanabileceği, kullanım yoğunluğu sebebiyle suyun hanelere ve iş yerlerine ulaşmasının arızanın bitiş saatinin ardından farklılık gösterebileceği ifade edildi.