Dışişleri Bakanı Fidan YPG’yi uyardı: Suriye’den beklediğiniz sonuç çıkmaz
13 Ağustos 2025

dışişleri Bakanı Hakan Fidan Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, Savunma Bakanı Murhef Ebu Kasra ve İstihbarat Başkanı Hüseyin Salameh ile Bakanlık’ta bir araya geldi.

Bakan Fidan, görüşmenin ardından mevkidaşı Şeybani ile düzenlediği ortak basın toplantısında Suriye’deki olumlu gelişmeyi olumsuza çevirmek, durdurmak için belli eylemlerin hayata geçirildiğini belirterek, “(Süveyda’daki olaylar) Bu karanlık tablonun en büyük aktörlerinden biri, İsrail olmuş durumda.” değerlendirmesini yaptı.

Bakan Fidan, İsrail’in bölgedeki yayılmacı politikalarının bir ayağını da Suriye’nin oluşturduğunun altını çizdi.

Bakan Fidan, Suriye’deki sürece herkesin destek vermesi gerektiğine ve ülkedeki halkların kendilerini eşit hissetmelerinin önemine değinerek “Yeni Suriye bütün halkların, inanışların, kültürlerin muhafaza edildiği, bir arada yaşayabildiği bütünlük içerisinde bir Suriye olmalı. Türkiye olarak bu yönde telkinlerimizi yapıyoruz.” diye konuştu.

Suriye hükümetinin de görüşü ve duruşunun bu yönde olduğunu vurgulayan Fidan, belli konuların hayata geçmesinin zaman alabileceğini belirtti.

“PKK/’YPG görmediğimizi zannetmesin”

Hakan Fidan PKK/YPG’nin tutumuna yönelik şunları söyledi:

“Bu noktada artık tolere etmekte zorlandığımız gelişmeleri görmeye başlıyoruz. Halihazırda Türkiye’den, Irak’tan, İran’dan, Avrupa’dan gelen örgüt üyelerinin Suriye’yi terk etmediğini görüyoruz, örgütün ne 10 Mart’tan sonra ne Türkiye’de yürüyen süreçten sonra Suriye’de herhangi bir olumlu manada güven telkin edici, silahlı hareketteki tehdidi ortadan kaldırdığını ifade eden bir gelişmeyi de görmüyoruz. Tam tersine bütün süreçleri gerek Şam’daki süreçleri gerek Ankara’daki süreçleri örgütün ömrünü uzatmak ve ortaya çıkacak muhtemel bir krizde faydayı maksimize etmek için bir bekleyiş içerisinde olduğunu görüyoruz. Bunu görmediğimizi zannetmesinler.”

Bakan Fidan Türkiye’nin Suriye’deki durumu yakından takip ettiğini ve çalışmaları desteklediğini vurguladı ve Suriye’de PKK/YPG’nin beklediği sonucun çıkmayacağı mesajını verdi.

“(Suriye’de) Türkiye’nin güvenlik taleplerinin tatmin edilmediği bir ortamda bizim burada rahat durma şansımız yok.” ifadesini kullanan Fidan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bunu defaatle dile getirdiğini bildirdi.

Fidan “YPG’ye çağrım, dünyanın dört bir yanından topladıkları teröristlerle Türkiye ve bölge için tehdit olmaktan çıkarsınlar kendilerini bir an önce.” ifadesini kullandı.

Şeybani: İsrail’in tehditleri Suriye’nin egemenliğine göz koymuştur

Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani, Dışişleri Bakanı Fidan ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Bakan Şeybani, ülkesinin Süveyda ilinde yaşanan gelişmelere değinerek “Süveyda’da olanlar Suriye’de oluyor tabii ki, bizim halkımıza karşı oluyor. Devletimiz onlardan sorumlu. Suriye’de olup bitenler İsrail tarafından oluşturuluyor.” dedi.

Suriye’nin barış süreci olmasını istediğini, Süveyda’nın Suriye tarihinde önemi olduğunu vurgulayan Şeybani “Dürziler Suriye toplumunun bir parçasıdır ve onları hiçbir şekilde dışlamak gibi bir niyet bulunmuyor, bunu İsrail öne sürmektedir.” ifadelerini kullandı.

Şeybani, Dürzilerin ileri gelenleriyle her zaman görüşüldüğünü belirterek, aklın galip gelmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Suriye’nin bölünmesi istenmekte”

Uzun yıllar ülkesinde savaşın hakim olduğunu hatırlatan Şeybani, altyapı ve kurumlar olarak büyük zorluklar yaşandığına değindi.

Şeybani, bugün de yeni sorunlarla karşı karşıya olunduğunu ifade ederek, “Önceki yıllardaki gibi İsrail’in tekrar eden tehditleri Suriye’nin egemenliğine göz koymuştur. Vatandaşlarımızın güvenliğini tehlikeye sokuyor.” diye konuştu.

Tüm bölgede istikrarın sağlanmasını istediğini söyleyen Şeybani, doğrudan ve doğrudan olmayan dış etkenler olduğuna işaret etti.

“Suriye’nin bölünmesi istenmekte.” diyen Şeybani, bu girişimlerle mezhepsel ve ideolojik olarak bölünmenin amaçlandığını vurguladı.

ÇOK OKUNANLAR