İtalya’da elektronik kelepçesinden dinlenen suç örgütü lideri Barış Boyun’un Sarallara yönelik ağır silahlı suikast planı, Türk ve İtalyan polisinin işbirliğiyle önlendi.
İtalya’da tutuklu bulunan suç örgütü elebaşı Barış Boyun hakkında hazırlanan yeni iddianamede, Sarallara yönelik ağır silahlı suikast planının ayrıntıları ortaya çıktı. Boyun’un elektronik kelepçesine dinleme cihazı yerleştiren İtalyan güvenlik birimleri, planı önceden belirleyip Türk makamlarına bildirdi.
Saral’a saldırı hazırlığı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Bürosu’nun iddianamesinde 159 kişi “müşteki-mağdur”, 304 kişi sanık olarak yer aldı. Boyun’un sorumlu tutulduğu 129 ayrı silahlı eylem detaylıca sıralandı. En dikkat çekeni ise Burhanettin Saral’a yönelik saldırı teşebbüsü oldu.
İddianameye göre, İtalya’da ev hapsine alınan Boyun’un ayağındaki elektronik kelepçeye dinleme cihazı yerleştirildi. Yapılan dinlemelerde, Boyun’un Saral’ın Tekirdağ Ergene’deki fabrikasına saldırı hazırlığında olduğu ortaya çıktı. İtalyan makamları, 21 Mart 2024’te Türkiye’yi bilgilendirdi.
Tank savar silahlarla saldırı planı
Hürriyet’in göre, saldırının 22 Mart’ta tanklara karşı kullanılan law silahları, kalaşnikoflar ve el bombalarıyla yapılması planlanıyordu. İhbar üzerine harekete geçen polis, fabrikanın çevresinde güvenlik önlemi aldı ve tetikçileri bir bağ evinde yakaladı. Ele geçirilenler arasında kalaşnikoflar, law silahı, el bombaları, tabancalar ve saldırıda kullanılacak motosikletler vardı.
İtirafçıların ifadeleri
Yakalananlardan iki tetikçinin itirafçı olmasıyla planın ayrıntıları ortaya çıktı. Utku Karaçam, “Law silahını Ferdi Karayakas, kalaşnikofu Alaeddin İpek kullanacaktı. Üç el bombasından ikisini Ferdi, birini Alaeddin atacaktı” dedi. Gözetleme görevi verilen Ali Keleş ise Boyun’un kendilerine, “Sarallar Yunanistan’da altı kardeşimizi öldürttü. Biz de intikam alacağız” dediğini aktardı.
Mağdurlar arasında esnaf da var
İddianamede mağdurlar arasında köfteci, lahmacuncu, börekçinin yanı sıra armatör, galerici, dövizci ve kuyumcular da bulunuyor. Çetenin yurtdışı numaralar üzerinden görüntülü aramalarla haraç istediği, bir kuyumcudan 20 kilo altın, bir armatörden ise 2 milyon dolar talep edildiği belirtildi.
1200 yıla kadar hapis istemi
Barış Boyun hakkında 129 ayrı eylemden en az 1200 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. İddianamede Boyun’un adamlarına gönderdiği “Başınızı dik tutun” mesajlı mektup da yer aldı. Çete üyelerinin lakapları da dikkat çekti: “Fıro”, “Devo”, “Mikrop”, “Timsah Hakan”…