18. İstanbul Bienali 20 Eylül’e hazırlanıyor
03 Eylül 2025

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, 2007–2036 Bienal Sponsoru Koç Holding’in desteğiyle düzenlenen “Üç Ayaklı Kedi” başlıklı 18. İstanbul Bienali, 20 Eylül’de kapılarını açacak. Christine Tohmé’nin küratörlüğünde gerçekleştirilecek bienalin hazırlıkları tüm hızıyla sürüyor.

Üç yıla yayılan bir yapıyla kurgulanan 18. İstanbul Bienali’nin ilk ayağı 20 Eylül–23 Kasım 2025 tarihleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. Bienalin ilk ayağında, dünyanın farklı coğrafyalarından 47 sanatçının eserleri İstanbul’un tarihi dokusu ve dinamik yapısıyla iç içe geçmiş mekânlarda sergilenecek. Bienal, sergilerin yanı sıra canlı performanslar, film gösterimleri, konuşmalardan oluşan bir kamusal programla zenginleşecek.

Üç Ayaklı Kedi’nin izinde

Christine Tohmé’nin küratörlüğünde hazırlanan 18. İstanbul Bienali, alışılmış bienal formatlarının ötesine geçerek üç yıla yayılan yapısıyla izleyicilerini karşılamaya hazırlanıyor. “Üç Ayaklı Kedi” başlıklı bu edisyonun ilk ayağı “kendini koruma” ve “gelecek olasılıkları” temaları etrafında şekilleniyor. 20 Eylül 2025 tarihinde açılacak bienalde 30’u aşkını ülkeden 47 sanatçının eserleri sergilenecek. Bienal ikinci ve üçüncü ayaklarıyla 2026 ve 2027 yıllarında da devam edecek.

Beyoğlu-Karaköy hattındaki 8 mekân bienale hazırlanıyor

18. İstanbul Bienali’nin ilk ayağı, küratör Christine Tohmé’nin oluşturduğu kavramsal çerçeve doğrultusunda seçilen mekânlarda 20 Eylül’de izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Beyoğlu-Karaköy hattında birbirine yürüme mesafesinde yer alan ve bazıları ilk kez bienale evsahipliği yapacak 8 mekân, izleyicilere hem sergileri hem de şehri keşfetme imkânı sunacak.

Bienal seyircisinin önceki edisyonlarla yakından tanıdığı Galata Rum Okulu, geniş bir seçkiyle bu yıl da bienal izleyicilerini ağırlamaya hazırlanıyor. Dönemin ticaret ve zanaat hayatında önemli bir durak olan ve bienal için özel olarak yenilenen Zihni Han, Karaköy’deki rotanın dikkat çeken duraklarından biri olarak öne çıkıyor. Meclis-i Mebusan Caddesi’nde yer alan 35 numaralı binanın zemin katı bienal mekânı olarak yeniden işlevlendirilirken, tarihi dokusuyla öne çıkan Muradiye Han ve tam karşısında yer alan Galeri 77 de bienal ziyaretçilerini bekliyor. Bir zamanlar dondurma külahı üretimi yapılan Külah Fabrikası, bu kez sergi alanı olarak izleyicilere kapılarını açıyor. Eski Fransız Yetimhanesi Bahçesi, sergi rotasında bir soluklanma noktası olarak konumlanırken aynı zamanda bienal kapsamında bir yerleştirmeye de evsahipliği yapıyor. İstiklal Caddesi’ndeki Elhamra Han da bienalin Beyoğlu’nun kalbindeki durağı olarak izleyicileri karşılıyor.

18. İstanbul Bienali’ne davet edilen sanatçılar, atölye ziyaretleri ile sanatçı buluşmalarının yapıldığı ve 31 Ekim–15 Aralık 2024 tarihleri arasındaki açık çağrıya gelen dosyaların değerlendirildiği kapsamlı bir araştırma sürecinin sonucunda belirlendi. 30’u aşkın ülkeden 47 sanatçının katıldığı bienalde Türkiye’den de altı sanatçının eserleri sergilenecek.

Bienali rehber eşliğinde keşfetmek isteyenler için tek mekânlık ve rotalı turlar

18.⁠ ⁠İstanbul Bienali’nin rehberli tur programı, ziyaretçilere bienal sergilerini, eğitimlerini 2007–2036 Bienal Sponsoru Koç Holding’in desteğiyle tamamlayan, alanında uzman rehberler eşliğinde gezme olanağı sunacak.

İzleyiciler, bienalin en büyük iki mekânı Galata Rum Okulu ve Zihni Han’daki tek mekânlık turlara ek olarak farklı mekânlardaki sergilerin iki ayrı yürüme rotası boyunca keşfedilebileceği, dörder mekânı kapsayan rotalı turlara da katılabilecek.

Bienalde kapsayıcılığı ve erişilebilirliği artırmaya yönelik adımlar

18. İstanbul Bienali süresince, İKSV’nin Erişilebilir Sanat Partneri DenizBank’ın sponsorluğu ve Erişilebilir Her Şey Derneği’nin danışmanlığında, Galata Rum Okulu ve Zihni Han’da, Erişilebilir Bienal Turları düzenlenecek. Bu turlar, görme farklılığı olan bireyler için sesli betimleme ile ve sağır bireyler için işaret dili çevirisi ile erişilebilir bir bienal deneyimi sunacak.

Bienalde ayrıca Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve partnerlerinin danışmanlığında Mülteci Turları da düzenlenecek. Sosyal entegrasyon ilkeleri ve zorla yerinden edilmiş kişiler için hassas olabilecek sergi içerikleri gözetilerek hazırlanan tur programı Türkçe anlatımlı ve ihtiyaç hâlinde çevirmen eşliğinde yapılabilecek. Galata Rum Okulu’nda her çarşamba 15.00-16.00 arasında düzenlenecek turlara katılım ücretsiz olacak.

Çocuk ve gençlere yönelik öğrenme programları

Koç Holding’in desteğiyle ve PACE Çocuk Sanat Merkezi işbirliğiyle yürütülen Bienal Öğrenme Programı, çocuklara ve gençlere bienal eserlerini keşfetme ve kendi sanat eserlerini üretme imkânı sunacak. Sergi keşfi ve atölye çalışması olmak üzere iki bölümden oluşan programda katılımcıların, sanatçılardan ilhamla kendi getirdikleri objeleri ileri dönüşümle üç boyutlu sanat eserine dönüştürmesi amaçlanıyor.

Önizleme günleri

İlk ayağı 20 Eylül–23 Kasım 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 18. İstanbul Bienali’nin basın ön izlemeleri 16–19 Eylül 2025, profesyonel ön izlemeler ise 18–19 Eylül 2025’te yapılacak. Önizleme günlerinde bienal mekânlarına girişler QR kodlarla sağlanırken 20 Eylül’den itibaren izleyiciler bienal mekânlarına kayıt yaptırmadan, ücretsiz olarak girebilecek.

18. İstanbul Bienali tüm mekânlarda ücretsiz olarak, pazartesi günleri hariç her gün, 10.00-18.00 arasında görülebilir. Açılış haftasına özel olarak sergiler 22 Eylül Pazartesi günü de ziyaret edilebilecek.

ÇOK OKUNANLAR