Rize’de Valilik, Türk Eğitim Derneği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Eğitim Forumu”nun açılışında konuşan Prof. Dr. Acar Baltaş, çocukların başarıya ulaşabilmesi için ailelerin evde atacakları adımların önemine dikkat çekti. Baltaş, çocuklara erken yaştan itibaren sorumluluk verilmesi gerektiğini belirterek, ev işi yapmanın disiplin, düzen ve bağımsızlık kazandırdığını vurguladı.
“Disiplin rutin oluşturarak kazandırılır”
Hürriyet’ten Nuran Çakmakçı’nın aktardığına Prof. Dr. Acar Baltaş, ailelere çocuklarının başarılı olması için yapılmaları gerekenler konusunda şu önerilerde bulundu:
“Başarı için ilk adım evde atılır. Çocuklarınıza ev işi yaptırın. Çocukta düzen ve estetik duygusu gelişsin, yapılanı korumanın önemini fark etsin. Evde iş yaptırmak rutin oluşturmakla olur. Disiplin de rutin oluşturarak kazandırılır. En küçük yaştan itibaren çocuğunuza kendi yapabileceği işleri yaptırın. Onların yapabileceği hiçbir şeyi kendiniz üstlenmeyin. Onlara sorumluluk verin ve sorumlulukla ödüllendirin. Böylece onların bağımsızlık kazanmasına yardım edin. Daha 5-6 aylıkken kendi yemeğini yiyebilen, biraz büyüdüğünde düğmesini iliklemesini, ayakkabısını bağlamasını başaran çocuk bağımsızlığını ve öz yeterlilik duygusunu kazanır. Bunlar basit ama çok değerli kazanımlar. Oysa bizler, sahip olmadığı özellikleri varmış gibi davranarak çocuklarımızın egosunu şişiriyoruz.
Bırakın çocuklarınız potansiyelini hayata yansıtsın. Eğilimi olduğu işi yapsın, hayata karşı olumlu tutumu olsun, insanlarla iyi geçinsin. İnsanlar potansiyeli olan işleri yaparken keyif alır, zaman akar gider. Başkaları görüp onu destekleyince yorulmazlar. Hatta yorulsalar da tekrar o işe dönmek isterler. Küçük yerleşim yerlerinde köy ve kasabalarda yetişen çocuklar kendilerini bildikleri andan itibaren ailelerin refahına değil, hayatına katılır. Beş yaşında hayvanları alır çıkarır, onların işlerini yapar, temizler. Şehir çocuklarının bir kısmı 13 yaşında ellerini uzatır ki birileri onu giydirsin. Hayat karşısındaki mücadelede küçük beldelerde çalışan, sorumluluk alan, ev işi yapanlar daha başarılı olur. Hangi yaşta olursa olsun çocuklarınıza ev işi yaptırın. Bunu yapan çocuklar büyüdüklerinde iyi yönetici iyi patron olur, sıradan işleri yapanların emeğine saygı gösterir.”
“Yaşam becerileri hayatın içinde kazanılır”
“Çocuklara diplomalardan daha değerli şey vermek istiyorsanız onlara projeler sunun. Yaşam becerileri hayatın içinde kazanılır. Bu, okuldaki bilgilerden çok daha fazla etkilidir. Hayata katkısı daha fazladır. Bu kazanımlar, iş görüşmesine gittiğinde çocukları diğerlerinin önüne geçirir. Sosyal sorumluk projelerinde aldığı rol, hayattaki duruşu onu diplomasındaki nottan bağımsız olarak akranlarına göre bir adım öne geçirir. Yaşam becerileri de yaşamın içinde öğrenilir. Bütün bu yaşam becerileri diplomadan daha değerlidir. Küçük yaşta, öğrencilikte yapılan işler, alınan sorumluluklar çocukları sınıfta da iş yaşamında da öne çıkarır.”