Rubio: Hamas ciddi mi değil mi göreceğiz
05 Ekim 2025

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, ABD Başkanı Trump’ın sunduğu Gazze teklifine ilişkin Hamas’ın cevabı hakkında açıklama yaptı. Savaş sonrası ne olacağına dair Hamas’la prensipte anlaşıldığını söyleyen Rubio, “Ciddiler mi değiller mi hemen göreceğiz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, ABD Başkanı Donald Trump’ın sunduğu ve dahil 8 ülkenin desteklediği plana Hamas’ın verdiği cevap üzerine açıklamalar yaptı.

Hamas’ın bu kapsamda savaştan sonra Gazze’de ne olacağını, prensipte kabul ettiğini vurgulayan Rubio, anlaşmanın ikinci aşamasında “silah bırakmanın” konuşulacağını söyledi. “Bu kolay olmayacak” dedi.

Rehinelerin bir an önce bırakılmasını istediklerini de söyleyen Rubio, görüşmelerin sürdüğüne dikkat çekerek “Hamas ciddi mi değil mi çok yakında göreceğiz” dedi.

Rubio’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“İsrail-Hamas anlaşması için görüşmeler yapılıyor. Bunun lojistiklerine ilişkin hızlıca sonuca ulaşmayı umuyoruz. Ancak bu henüz savaşın sonu değil, biraz daha işimiz var. Hamas prensipte savaştan sonra ne olacağını kabul etti. İkinci aşamada artık silah bırakmayı ve çekilmeyi konuşuyor olacağız. Bu kolay olmayacak, zor olacak. Rehinelerin bir an önce bırakılmasını istiyoruz. Hamas ciddi mi değil mi çok yakında göreceğiz. Gazze’de Hamas’ın olmadığı bir yapıyı 3 günde kuramayız.”

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Beyaz Saray’da açıkladığı Gazze için 20 maddelik barış planına Hamas tarafından verilen rehinelerin bırakılmasının kabulü ve acil müzakere çağrısı yapan cevabın ardından Trump, İsrail’e saldırıları durdurmasını söylemişti. İsrail bunu kabul etmesine karşın Gazze’deki soykırımını sürdürüyor.

Hamas’ın verdiği yanıtta şu ifadeler yer alıyordu:

“Savaşı sona erdirmek, yardım girişine izin vermek, işgali reddetmek ve yerinden edilmeyi önlemek için Arap, İslam dünyası, uluslararası taraflar ve Trump’ın çabalarını takdir etmekteyiz.Saha koşulları sağlandığında, Trump’ın değişim formülü çerçevesinde hayatta olan ve hayatını kaybeden tüm İsrailli esirleri serbest bırakmayı kabul etmekte ve derhal müzakerelere hazır olduğumuzu bildirmekteyiz.

Gazze’nin yönetimini, ulusal mutabakata dayalı ve Arap/İslam desteğine sahip bir Filistinli teknokrat heyetine devretmeyi kabul etmekteyiz.Trump’ın teklifindeki diğer konular (Gazze’nin geleceği, Filistin hakları) daha geniş bir ulusal tutum ve uluslararası hukuki çerçeve gerektirmektedir.”

ÇOK OKUNANLAR