Amerikan Başkanı Donald Trump’ın girişimi ve Türkiye, Katar ve Mısır’ın katkılarıyla elde edilen İsrail-Hamas ateşkesinde en önemli sınav şu dakikalarda yaşanıyor. Hamas anlaşma gereği serbest bırakması gereken 20 rehineden 7’sini sabahın erken saatlerinde Kızılay ve Kızılhaç aracılığıyla İsrail’e teslim etti. İsrail de anlaşma gereği serbest bırakması gereken 2000 Filistinliyi cezaevinin önünde bekleyen otobüslere bindirdi, kalan 13 rehinenin de serbest kalmasını bekliyor.
İsrail ile Hamas arasında varılan ateşkes anlaşmasının ilk aşaması sabah saatlerinde pürüzsüz başladı. Hamas, önce halen elinde canlı olarak tuttuğu 20 rehinenin adını açıkladı, sonra da bunlardan ilk yedisi sabahın erken saatlerinde Kızılay aracılığıyla Han Yunus’taki Kızılhaç merkezine getirildi, burada Kızılhaç araçlarına alınan rehineler işgalci İsrail askerlerine kontrol noktasında teslim edildi. İsrail askeri konvoyu rehineleri alarak bir askeri üsse götürdü. Burada rehinelerin ilk sağlık ihtiyaçları gideriliyor ve aileleriyle görüşmeleri sağlanıyor.
Bu seferki rehine teslimlerinin Hamas tarafından bu yıl başında olduğu gibi silahlı br güç gösterisine dönüştürülmemesi dikkat çekti. Rehine teslimi sırasında yine başı yeşil bantlı, maskeli ve silahlı Hamas militanları vardı ama onlar gösteri yapmadı, rehine teslimi bir zafer edasında yapılmadı.
İlk parti yedi rehinenin isimleri şöyle: Matan Angrest, Guy Gilboa Dalal, Omri Miran, Ziv Berman, Gali Berman, Eitan Mor ve Alon Ohel.
Hamas’ın isimlerini yayınladığı 20 rehine ise şunlar: Bar Kupershtein, Evyatar David, Yosef-Chaim Ohana, Segev Kalfon, Avinatan Or, Elkana Bohbot, Maksym Harkin, Nimrod Cohen, Matan Angrest, Matan Zangauker, Eitan Horn, Eitan Mor, Gali Berman, Ziv Berman, Omri Miran, Alon Ohel, Guy Gilboa-Dalal, Rom Braslavski, Ariel Cunio ve David Cunio.
Trump Tel Aviv’e vardı
Rehinelerin teslimiyle neredeyse aynı dakikalarda Amerikan Başkanı Donald Trump’ı taşıyan AirForce One uçağı da İsrail semalarına vardı. Uçak, normal rotasının dışına çıkarak Tel Aviv üzerinden, Tel Aviv’de artık ‘Esirler Meydanı’ adını alan meydanda bekleşen rehine yakınlarının üzerinden de uçtu.
Başkan Trump’ı Tel Aviv Ben Gurion Havaalanında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu karşıladı.
Trump burada gazetecilere “Savaş bitti” dedi ama hemen yanındaki Netanyahu farklı konuştu: “Henüz ilk aşamadayız.”
Ardından Trump ve Netanyahu, Trump’ı taşıyan makam aracıyla birlikte Kudüs’e doğru yola çıktı. Kabaca 40 dakika sürecek bu yol boyunca iki lider baş başa sohbet imkanı bulacak.
Trump’ı Kudüs girişinde üzerinde “Sen kazandın” yazan ve Nobel Barış Ödülü madalyasının da olduğu dev br poster karşıladı.