Paris’teki Louvre Müzesi’nde gerçekleşen 88 milyon Euro’luk soygunun ardından ortaya çıkanlar olayın “geliyorum” dediğini ortaya koydu. İçişleri Bakanı Laurent Nuñez, müzenin kameralarla çevrili olmasına rağmen, görüntüleri izlemek için yeterli sayıda memur bulunmadığını belirtti.
Paris’in simgelerinden Louvre Müzesi geçen pazar sabahı tarihi bir soygunla sarsıldı. Müzeden çalınan sekiz mücevherin tahmini taş ve altın değeri 88 milyon Euro olarak açıklandı, olayın The New York Times’ta yer alan habere göre uzun süredir devam eden ciddi güvenlik zafiyetlerinin bir sonucu olduğu anlaşıldı.
Hırsızlardan ikisi, kamyonlarına bağlı elektrikli merdiveni kullanarak paha biçilmez taç mücevherlerinin sergilendiği Apollo Galerisi’ne ulaştı. Ardından elektrikli aletler kullanarak bir pencereyi kırmayı başardılar.
İçişleri Bakanı büyük sorunu açıkladı
İçişleri Bakanı Nuñez, soygun sırasında güvenlik komuta merkezine alarm verildiğini ve merkezin polisle iletişime geçtiğini doğruladı. Ancak Nuñez, müzenin güvenlik sistemindeki büyük bir soruna dikkat çekti.
Bakan Nuñez, müze kameralarla çevrili olmasına rağmen, görüntüleri izlemek için yeterli sayıda memur bulunmadığını belirtti.
Protokol gereği güvenlik görevlilerinin birinci görevinin ziyaretçileri güvenli bir şekilde dışarı çıkarmak olması, hırsızlara zaman kazandıran bir başka unsur oldu.
Paris savcısı Laure Beccuau, çalınan sekiz mücevherin tahmini taş ve altın değerinin 88 milyon euro olduğunu söyledi. Savcı Beccuau, bu durumun neden olduğu “tarihî hasar”ın ise paha biçilemez olduğunu belirtti. Soygun sırasında hırsızlar, aceleyle 1354 elmas, 1136 elmas ve 56 zümrütten oluşan bir tacı düşürdüler.
Ayrıca, sarı bir yelek, bir kask, eldivenler ve kamyoneti ateşe vermek için kullandıkları bir şişe sıvı da geride bıraktılar. Hırsızlar, elektrikli merdivenin sepetini de yakmaya teşebbüs etti.
Koleksiyon sigortasızdı
Çalınan mücevherlerin sigortalı olmaması, durumu daha da vahim hale getirdi. Bu durumun, maliyet nedeniyle devlet koleksiyonlarında sıkça görülen bir uygulama olduğu ifade edildi.
Uzmanlar, bu tür çetelerin mücevherleri satmak amacıyla parçalara ayırmaya çalışacağından endişe duyuyor. Olayı aydınlatmak için 100 kişilik bir ekip soruşturma yürütüyor olsa da, her geçen dakika mücevherlerin bulunma olasılığı düşüyor.
Soygun, Paris’te benzer olayların yaşanmaması için güvenlik önlemlerinin derhal artırılması çağrılarına neden oldu. Sızdırılan bir raporda, Fransa’nın ulusal denetçisi Louvre’da modern güvenlik ekipmanlarının kurulmasında “sürekli” gecikmeler olduğunu belirtiyor.
Müze müdürü Laurence des Cars’ın 2021’de göreve başladığında bu sorunu dile getirdiği öğrenildi. Fransa Kültür Bakanı Rachida Dati ise bu hafta yaptığı açıklamada müzedeki güvenlik zafiyetlerinin geçmişe dayandığını ifade ederek “40 yıllık ihmal”den bahsetmişti.

