Konya’da ‘amniyotik band sendromu’ nedeniyle el ve ayakları gelişmeyen bebeğe anne karnında müdahale edildi. Operasyonla bebek vücudunda herhangi bir eksiklik olmadan doğdu.
Büşra Umay hamileliğinin 20’nci haftasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne gitti. Prof. Dr. Ali Acar kontrolde bebeğin amniyotik band sendromu rahatsızlığının ilerlediğini gördü.
İçinde bulunduğu zarın bir parçasının ayrılarak el ve ayaklarını sarıp sıktığı görülen bebeğin bu nedenle uzuvlarının tamamen kaybolma ihtimali olduğu görüldü. Bunun üzerine ameliyat kararı alındı.
Acar ve ekibi, başarılı bir operasyonla çocuğun eline ve ayaklarına sağlıklı şekilde kan akışının gitmesini sağladı.
Buğlem Ece adı verilen bebek, hamileliğin 34’üncü haftasında vücudunca herhangi bir eksiklik olmadan doğdu.
Doktor Acar şunları söyledi:
* Buralara kan akışı yetersizdi. Zaten bir süre sonra da ayağına giden kan kesildi. Bu ayağının kaybedileceği anlamına geliyordu. Aynı şekilde elinin birinde ve diğer ayağında da amniyotik band vardı.
* Birkaç defa müdahale kararı aldık ancak bebeğin pozisyonu bunu güçleştirdiği için bekleyerek uygun zamana göre hareket ettik.
* Anne karnında yaptığımız en zor ameliyatlardan biri çünkü annenin karın duvarını geçeceksiniz, rahmi geçeceksiniz, çocuğun zarar gören uzvuna ulaşacaksınız. Sonrasında da eli ile ayaklarına dolanan kısmı da uzvuna zarar vermeden kesmeniz gerekiyor.
* Daha önce mekanik makasla kesiyorduk. Şu anda lazeri de beraberinde kullanıyoruz. Diğer ayağında da vardı, kolunun birinde de vardı. Onlara da ulaştık. O yüzden uzun süren bir vakaydı. Burada gebelik kaybı da söz konusu olabilirdi.
* 34 hafta iki günlükken doğumunu yaptırdık. Kuvöz süreci geçirdi ve bebeğini kucağına alarak sağlıklı şekilde taburcu edildi. Zaman içinde de bu ödemler yavaş yavaş geçecek ve normal haline dönecek.

