Terk edilmiş evler burada her yerden ucuz
24 Kasım 2025

Japonya’da terk edilmiş evler yapay zekayla bulunup 0,27 kuruşa satılıyor. Şirketler bu evleri Ay’daki kraterleri analiz ederek yapay zeka desteğiyle buluyor.

Ülkede konut sorunuyla baş etmek için geliştirilen yapay zekalı işlem terk edilmiş evleri bulmaya yardımcı oluyor. Bulunan evler de neredeyse bedavaya satılıyor.  Şirketler uydu görüntüleriyle yapay zekayı bir arada kullanarak bu evleri buluyor.

Kyodo ajansının haberine göre şirketler satılabilecek boş evleri yapay zekayla belirliyor. Sunulan bu hizmette binlerce görüntülerle eğitilmiş yapay zeka renk ve pas değişimlerini analiz ederek yaşlanan çatıları tespit ediyor. Böylelikle terk edilmiş evler uydu görüntülerinde işaretleniyor.

Uydu ve yapay zeka hizmetini kullananlardan biri Kotaro Yasue. Yakın zamanlarda iki katlı ahşap bir ev keşfeden Yasue, tapu sicili üzerinden evin sahibiyle iletişime geçti. Fakat, mülk sahibi 10 yılı aşkın süredir kullanılmayan evi nasıl elden çıkaracağını bilmiyordu.

Gifu eyaletinde kiralama işi yapan Yasue ise terk edilmiş ve kullanılmayacak halde olan bu evi sadece 1 Yen’e yani 0,27 kuruşa satın aldı.

Where Inc.’e göre, kullanılan yapay zeka hizmeti başlangıçta Ay’daki kraterleri analiz ediyordu. Daha sonra hizmet, Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı’nın (JAXA) bir iştiraki tarafından geliştirildi. Bu teknoloji, boş evleri bulmanın yanı sıra otopark ya da güneş paneli kurumu için uygun arazileri de belirliyor.

Japonya’da terk edilmiş evler her yıl düzenli olarak artarken hükümet verilerine göre 2023 yılında bu sayı 9 milyonu buldu.  2024 yılında yapılan lansmanda ise şirket bu teknik sayesinde 50 kurumsal müşteri kazandı. Şirket yetkilisi, şirketlerin gayrimenkulleri etkin bir şekilde değerlendirmesine yardımcı olmak istediklerini ifade etti. 

 

ÇOK OKUNANLAR