1990’lı yıllarda “Beyaz Toros” olarak hafızalara kazınan beyaz renkli Renault 12 Toros model bir araç “JİTEM” ibaresini çağrıştıran plakasıyla bir ilan sitesinde satışa çıkarıldı.
1990’lı yıllarda özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşanan zorla kaybetmeler ve faili meçhul cinayetlerle anılan “Beyaz Toros” yeniden gündeme geldi. Söz konusu dönemde güvenlik güçleriyle ilişkilendirilen ve kamuoyunda tartışmalara konu olan beyaz renkli Renault 12 Toros model bir araç, bir ilan sitesinde satışa çıkarıldı.
İlan bilgilerinde 1993 model olan aracın fiyatının 1 milyon 58 bin TL olduğu görüldü. Araç plakasının da “34 JTM 82” olduğu kaydedildi. İlan başlığında “Bir zamanların sessiz tanığı” ifadesine yer verildi.
“Beyaz Toros” ifadesi özellikle 1990’lı yıllarda bölgede yaşanan hak ihlalleri iddialarıyla birlikte hafızalara kazınmış, zorla kaybetmeler ve faili meçhul cinayetlerle özdeşleşmişti. Bu nedenle söz konusu ilan sosyal medyada da tartışma yarattı.
İlan fotoğraflarında araçta Ortadoğu haritasının da bulunduğu görüldü. Araçla ilgili olarak ilanda geçmiş kullanımına dair bir resmi bilgi paylaşılmadı.
Aracın daha önce ’da trafikte görüntülendiği, bazı sosyal medya kullanıcılarının araca ait fotoğrafları paylaştığı görüldü.
İlanın İmralı Süreci’nde yasal düzenleme önerilerini içeren “Nihai rapor”un açıklanmasından iki gün önce yayımlanması da zamanlama açısından dikkat çekti.

