ABD vatandaşlarının İran’ın misilleme amaçlı hedef aldığı Bahreyn’i terk etmesini istedi.
ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta İran’a başlattığı geniş çaplı hava harekatının ardından İran’ın misillemeleri ve ABD-İsrail’in saldırıları karşılıklı sürüyor.
ABD’nin Manama Büyükelçiliği ‘silahlı çatışma tehdidi’ nedeniyle acil görevde bulunmayan personel ve ailelerinin Bahreyn’den ayrılmasını istedi.
İmkanı olmayanların ise bulunduğu yerde güvenli bir alanda kalmaya hazırlıklı olması gerektiği vurgulandı.
Ne olmuştu?
İsrail, 28 Şubat’ta İran’a ‘önleyici saldırı’ diye nitelediği ve ‘Aslan Kükremesi’ adını verdiği bir harekat başlattı.
ABD Başkanı Donald Trump saldırıya ABD’nin de katıldığını açıkladı. ABD harekatının adı ‘Epik Öfke’.
ABD başkanı, “Hedefimiz İran rejiminin tehditlerini ortadan kaldırıp Amerikan halkını korumak” dedi.
İran, İsrail ve bölgedeki ABD üslerine misilleme saldırıları başlattı. Bu kapsamda Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar ve Ürdün hedef alındı.
İran ayrıca küresel petrol ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ticari için kritik önemdeki Hürmüz Boğazı’nı kapattı. Bu da petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki artışı beraberinde getirdi.
Saldırılarda İran’ın lideri Ayetullah Ali Hamaney ve genelkurmay başkanı Abdurrahim Musavi başta olmak üzere çok sayıda üst düzey İranlı yönetici öldürüldü. Yeni ismi ‘Uzmanlar Meclisi’ belirleyecek.
İran Kızılayı ABD-İsrail saldırısında ölü sayısının 3 Mart itibarıyla 787 olduğunu duyurdu.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise altı askerinin öldüğünü açıkladı. Karşılıklı saldırılar sürüyor.

