Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz GKRY’nin askeri üslerde üçüncü ülkelere kullanım ayrıcalıkları tanımasına ilişkin “Ada’nın Orta Doğu’ya yönelik operasyonlar için kullanılıyor olması bölge ülkeleri için risk teşkil etmektedir.” dedi.
Avrupa harekete geçti: Kıbrıs çevresine savaş gemileri gönderiyor
İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto, İtalya, İspanya, Fransa ve Hollanda’nın önümüzdeki günlerde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin güvenliğini sağlamak amacıyla bölgeye deniz unsurları göndereceğini açıkladı.
Kararın bölgede artan güvenlik riskleri nedeniyle alındığı belirtildi.
İspanya Savunma Bakanlığı da yaptığı açıklamada Madrid yönetiminin bölgeye bir fırkateyn göndereceğini duyurdu.
Kararın pazartesi günü GKRY’deki İngiliz Akrotiri Hava Üssü’nün İran yapımı bir insansız hava aracıyla hedef alındığı iddialarının ardından alındığı bildirildi.
Bir Rum yetkili Perşembe günü Associated Press’e yaptığı açıklamada Pazartesi gecesi Akrotiri üssüne zarar veren insansız hava aracının Beyrut’tan kalktığını söyledi.
Yunanistan ve Fransa da söz konusu saldırının ardından GKRY’nin güvenliğini desteklemek amacıyla askeri unsurlar göndereceklerini açıklamıştı.

