Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından oluşturulan bir araştırma ekibi, geçtiğimiz yıl Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan ‘Nuh’un Gemisi’ kalıntılarının olduğuna inanılan alandan alınan kaya ve toprak numunelerinin ilk sonuçlarını açıkladı. Yapılan çalışmalar sonucunda, bölgede milattan önce 5500 ve 3000 yılları arasında insan faaliyetlerinin olduğu belirlendi. Ancak geminin tam olarak bu alanda olduğunu söylemek için daha fazla çalışma gerektiği ifade edildi.
Doğu Anadolu Bölgesi’nde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait bir uçakla yapılan keşif uçuşunda bulunan ‘Nuh’un Gemisi’ne ait olduğu iddia edilen kalıntılar, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Ancak her geçen yıl artan toprak kayması tehdidi nedeniyle kalıntının yapısı bozuluyor. Bu nedenle AİÇÜ ve İTÜ arasında iş birliği yapılarak ‘Ağrı Dağı ve Nuh’un Gemisi Araştırma Ekibi’ kuruldu. Geçtiğimiz yıl yapılan ilk çalışmada, jeofizik, kimya ve jeoarkeoloji alanında uzman akademisyenlerden oluşan ekip, bölgede toprak ve kaya numuneleri topladı. Bu numuneler İTÜ laboratuvarlarında incelenmek üzere gönderildi.
Yaklaşık 1 yıl süren çalışmalar sonucunda elde edilen ilk sonuçlara göre, bölgeden alınan numunelerin killi malzemeler, deniz malzemeleri ve deniz ürünleri olduğu belirlendi. AİÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Faruk Kaya, yapılan yaşlandırma çalışmalarıyla örneklerin 3500 ile 5000 yıl öncesine ait olduğunun tespit edildiğini söyledi. Ancak geminin tam olarak bu alanda olduğunu söylemek için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini belirtti.
AİÇÜ ve İTÜ’nün ortaklığında düzenlenen 7’nci Uluslararası Ağrı Dağı ve Nuh’un Gemisi Sempozyumu’nda da konu ele alındı. Prof. Dr. Kaya, sempozyumda Cudi ve Ararat bölgelerinde araştırma yapılması kararının alındığını ifade etti. Bundan sonra Cudi ve Ağrı Dağı’nda çalışmaların yoğunlaştırılacağını belirtti.