Google teknolojinin pek çok alanında olduğu gibi yapay zekada da öncü şirketlerden biri. Dünyanın ilk geniş dil modelini geliştiren şirket olan Google bir zamanlar bünyesinde yapay zekanın ahlaklı olması için özel bir grup insan, bir grup da felsefeci çalıştırırdı.
Şirket hatta yapay zekayla ilgili bir dizi ilke kararı almış, bunları kamuoyuyla da paylaşmıştı. Bu ilke kararlarından biri yapay zekanın barışçıl amaçlara hizmet etmesiydi. Google bu ilke sebebiyle Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon’un bir ihalesinden çekilmişti.
Ama şimdi köprülerin altından çok sular aktı, özellikle Donald Trump’ın Amerika’ya başkan seçilmesinin ardından şirketler üzerindeki bu ahlaki baskılar kalktı veya en azından şirketler artık baskıdan kurtulduklarını düşünüyorlar. O yüzden Google da eski yapay zeka ahlakı ilkelerini yeniden gözden geçirdi.
Google yapay zeka teknolojisi kullanımına yönelik ilkelerini güncelleyerek zararlı uygulamalara karşı önceki taahhütlerini kaldırdı.
Önceki yapay zeka ilkeleri Google’ın AI teknolojilerini “insanlara zarar verme veya doğrudan zarar verme amacıyla kullanmaktan kaçınacağını” ve “insan haklarına aykırı bir şekilde bilgi toplama veya kullanma teknolojilerinden kaçınacağını” belirtiyordu. Ancak bu hedefler şu anda AI Principles web sitesinde görünmüyor.
Google 2018 yılında AI Principles’i kurduktan sonra Project Maven adlı bir hükümet sözleşmesini yenilemeyi reddetti. Bu sözleşme drone videolarını analiz ve yorumlamak için AI kullanmayı içeriyordu. Bu durum çalışanlar arasında büyük bir tepki yarattı ve birçok çalışan Google’ın bu sözleşmeyle ilgili tutumu nedeniyle istifa etti.
Google’ın AI teknolojilerini daha geniş bir kitleye sunma hedefi şirket içindeki bazı çalışanlar arasında gerginliğe neden oldu. Şirket geçen yıl Project Nimbus’a karşı düzenlenen protestolar sonucunda 50’den fazla çalışanını işten çıkardı. Project Nimbus, İsrail hükümeti ve askeriye için bulut bilişim ve AI hizmetleri sağlamak amacıyla Amazon ile ortaklaşa yürütülen 1,2 milyar dolarlık bir anlaşmaydı.
Google’ın CEO’su Demis Hassabis ve Google DeepMind CEO’su tarafından yapılan açıklamada “AI liderliği için küresel bir rekabet meydana geldiğini ve bu rekabetin giderek daha karmaşık bir jeopolitik zemin üzerinde gerçekleştiğini” belirtti. Hassabis “Demokrasilerin AI geliştirme konusunda lider olması, özgürlük, eşitlik ve insan haklarına saygı gibi temel değerler tarafından yönlendirilmelidir” ifadelerini kullandı.
Google yeni ilkeleriyle AI teknolojisinin potansiyel faydalarını ve risklerini daha dikkatli değerlendireceğini belirtiyor. Şirket “geniş kabul gören uluslararası hukuk ve insan hakları ilkeleriyle tutarlı kalacağını ve potansiyel riskleri dikkate alarak faydaların ağır bastığı durumlarda ilerleyeceğini” ifade etti.