Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgal girişimi ile başlattığı savaş devam ederken, Amerikan Başkanı Donald Trump iki ülke arasında barışı sağlamak için alışıldık olmayan bir yol izliyor.
Önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 90 dakikalık bir telefon görüşmesi yapıp bu ülkeye karşı 3 yıldır sürdürülen diplomatik izolasyonu sona erdiren Trump daha sonra kendi Dışişleri Bakanı Marcı Rubio’yu yollayıp Suudi Arabistan’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştürdü.
Bu görüşmelerin sadece ve doğrudan Ukrayna savaşıyla ilgili olduğu düşünülüyordu ama sonradan daha büyük ağırlığın. Amerika-Rusya normalleşmesine ayrıldığı anlaşıldı. İki Dışişleri Bakanı, iki devlet başkanının buluşması öncesi anlaşma zemini yaratmak için buluşmuştu.
Dünya kamuoyu ve özellikle de Ukrayna’nın kendisi ile Rusya’nın tehditleri nedeniyle güvenlik tehdidi altında olduğunu düşünen Avrupa, Ukrayna konusunda bir müzakere süreci olacağını ve bu müzakerelerde masada olmak istediğini söylüyordu.
Ama şimdi Amerikan Dışişleri Bakanı bütün bu süreçleri kestirmeden geçmeyi hedefleyen bir açıklama yaptı. ABD Dışişleri Marco Rubio, ABD’nin 24 Şubat’ta yani yarın Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Ukrayna savaşının çözümüne ilişkin bir karar taslağı sunacağını duyurdu.
ABD Dışişleri Bakanı Rubio, X hesabından yaptığı bir açıklamayla Washington’ın BM Genel Kurulu’nda Ukrayna savaşının çözümüne ilişkin bir karar taslağı sunacağını duyurdu. ABD’nin “barışa giden yolu çizmek için tüm BM üyelerinin desteklemesi gereken dönüm noktası niteliğinde bir karar önereceğini” yazan Rubio, ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın Ukrayna çatışmasını “sona erdirmeye kararlı” olduğunu da belirtti.
Rubio’nun paylaşımında bulunan ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Trump’ın “Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirmeye ve sadece geçici bir duraklama değil, kalıcı bir barışa yol açacak bir çözüme” bağlı olduğu belirtildi.
Açıklamada, “Birleşmiş Milletler kuruluş amacına gerçekten bağlıysa, zorluklar ortaya çıksa da kalıcı barış hedefinin ulaşılabilir olduğunu kabul etmeliyiz” denildi. Kararda ayrıca Ukrayna’daki çatışmanın “korkunç olduğu” ve “BM’nin bunu sona erdirmeye yardımcı olabileceği” belirtildi.