Asteroid madenciliği ilk bakışta çok kârlı gibi gözüken bir iş kolu. Zaten öyle gözüktüğü ve Elon Musk’ın SpaceX’i uzay yolculuklarını ucuzlattığı için bir dönem çok moda oldu, Amerika’da onlarca şirket kuruldu, yüzlerce milyon dolar sermaye yatırıldı bu işe.
Ama sonra aslında bu işin ne kadar zor olduğu anlaşılmaya başlandı. Kurulan şirketlerin pek çoğunun parası daha uzaya herhangi bir şey gönderemeden bitti. Ama içlerinden bir tanesi ayakta kaldı: AstroForge.
Bu şirket şimdi kendisine hedef olarak seçtiği küçük asteroidin sahiden kıymetli metaller, en azından metaller içerip içermediğini daha yakından görmek amacıyla bir uzay aracını göndermeye hazırlanıyor. ‘Odin’ adı verilen ve kabaca bir mikrodalga fırın büyüklüğünde olan araç bu çarşamba Falcon9 roketiyle uzaya fırlatılacak, sonra epey uzun bir yolculuk yapacak ve 2022 OB5 adı verilen bir asteroidin yakınına gelecek, buradan hem fotoğraflar çekecek hem de bazı manyetik gözlemler yapacak.
Hemen hemen 100 metre genişliğinde olan bu küçük asteroidin M Sınıfı denen asteroid grubuna dahil olduğu düşünülüyor. Bu sınıfta yer alan asteroidlerin özellikle demir ve nikel bakımından zengin olduklarına inanılıyor. Bazı M sınıfı asteroidler ise platin grubu metallerden (PGM) oluştuğu düşünülüyor.
Diyelim 1 kilometre uzunluğunda ve PGM sınıfı bir asteroid bulursanız, bu uzayda 117 bin ton platin bulmak anlamına geliyor. Bu da önümüzdeki 680 yıl için dünyanın bütün ihtiyacını karşılamak demek. Sadece 1000 ton bulsanız bu da önümüzdeki 50 yılın bütün akıllı telefonlarının ihtiyacını karşılayacak kadar maden demek.
Ama tabii zorluk bu madenin orada olup olmadığına dünyadan bakarak karar vermeye çalışmak. O yüzden asteroidin yakınına bir gözlem aracı yollanıyor. Bu aracın başarılı olup olmayacağı da aslında kuşkulu ama AstroForge’a para yatıranlar bu başarıyı ümit ediyorlar.
Ne olursa olsun insanlık tarihinde bir ilk yaşanacak çarşamba günü.