Bir hesaba göre Türkiye’de bireyler gerek nakit olarak gerekse kredi kartlarıyla günde ortalama 65 milyar lira civarında para harcıyor. Bu paranın önemli bölümünün gündelik alışverişte kullanıldığı varsayılıyor.
Bir günlük ekonomik boykotun maksimum etkisi bu kadar olabilirdi, ki bireyler boykota katılsalar dahi boykot günü yapmadıkları harcamayı ertesi gün yapabilirdi, dolayısıyla boykotun anlamı ekonomik olmaktan çok siyasi ve sembolikti.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul’un seçilmiş belediye başkanı ekrem İmamoğlu 19 Mart sabahı gözaltına alındığından beri Türkiye hop oturuyor hop kalkıyor. Bir yandan para ve sermaye piyasalarında çalkantı var, bir yandan sokaklarda sürekli protestolar ve bir yandan da çok keskin bir siyasi gerilim.
İşte bütün bunların ortasında üniversite öğrencileri ve sosyal medya tarafından önerilen, CHP tarafından da desteklenip benimsenen bir alışveriş boykotu kampanyası dün yapıldı.
Peki boykota katılım ne ölçüde oldu, boykot isteyenler amaçlarına ne kadar ulaştı, boykota şiddetle karşı çıkan hükümetin kampanyası ne kadar başarılı oldu?
Bu soruya net ve objektif bir cevap vermek olanaksız. O yüzden kendilerini iktidarın yanında veya karşısında tanımlayan çeşitli yayın organlarının ne dediğine bakmak, gerçeği değilse bile algılananı anlamaya yardımcı olabilir.
Örneğin hükümete yakın yayın organlarından Hürriyet’e göre, “Boykot çağrısına rağmen çarşı pazar hareketli, marketlere alışveriş yoğunluğu var”dı.
Hürriyet, haberinde bazı pazar yerlerinden ve süper marketlerden çekilmiş fotoğraflara da yer vermişti ama bu fotoğrafların dün çekilip çekilmediği bilinmiyordu.
Sabah gazetesine göre ise “Boykot duvara toslamış”tı. Gazete iktidarla arasına mesafe koymaya hiç gerek duymamış, haberinde “Boykot çağrısında bulunan CHP’ye vatandaş cevabı esnafına, firmasına sahip çıkarak verdi. Provokasyona ‘dur’ diyen millet yurt genelinde alışveriş merkezlerini çarşı, pazar ve marketleri doldurdu” demişti.
Bir başka hükümet yanlısı yayın olan Türkiye gazetesi daha da iddalıydı, haberinde “İstanbul’da boykot çağrısı karşılık bulmadı! AVM ve restoranlar doldu” başlığını kullanmıştı.
Gazete sadece İstanbul’dan söz ediyor, “İstanbul’da vatandaşlar muhalefetin boykot çağrısına uymadı. Özellikle Bakırköy ve Bahçelievler gibi semtlerde alışveriş merkezleri ve restoranlarda yoğunluk olduğu görüldü” diyordu.
Buna karşılık Cumhuriyet gazetesine göre boykota katılım muazzam olmuştu. Gazete “İBB operasyonlarına halktan büyük tepki! İşte tüketim boykotundan görüntüler” başlığıyla verdiği haberde çok sayıda tenhadan da öte boş kalmış AVM koridoru fotoğrafı kullanmıştı.
Gazetenin haberindeki videoda da AVM’lerdeki dükkanların sinek avladığı görülüyordu. Yalnız bu görüntülerin günün hangi saatinde çekildiği belli değildi.
Bir başka muhalif yayın organı Sözcü gazetesine göre de “AVM’ler boykot sessizliğine bürünmüş”tü.
Muhalif kanatta en iddialısı HalkTV idi. “Ekonominin döndüğü İstanbul’dan boykot manzaraları: Kepenkler açılmadı, AVM’ler boş kaldı” diyen HalkTV’ye göre “Muhalefetin başlattığı boykot kampanyasının etkisi, yurttaşların anlık olarak cep telefonlarından çektiği video ve fotoğrafları sosyal medya hesaplarından paylaşması ile görülmüştü.”