İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınıp tutuklanmasıyla başlayan gösterilerin ardından hükümetin Avrupa’da gövde gösterisi yapmasına vesile olacak önemli bir zirve yapılmasına günler kala iptal edildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin başkanlığında Roma’da 17 Nisan’da yapılması planlanan hükümetlerarası zirve geçen hafta Roma’dan gelen talep üzerine ileri bir tarihe ertelendi.
Sokak gösterileri nedeniyle Türkiye’nin Avrupa basınında olumsuz haberlerle boy gösterdiği bir ortamda, iktidarın, Avrupa’nın kilit başkentlerinden birine çıkarma yapmasının uluslararası imajı açısından elini güçlendirici bir etki yapması bekleniyordu.
Özellikle Türkiye’nin göç konusunda gösterdiği tavır başta olmak üzere aşırı sağcı Meloni hükümeti ile Ankara arasında yakın ilişkiler bulunuyor. Erdoğan’la en yakın ilişki içinde bulunan Avrupalı liderlerin başında Macaristan başbakanı Victor Orban’dan sonra Meloni geliyor.
Toplantının ertelenmesinin, Türkiye’deki gelişmelerden ziyade Meloni’nin takviminde yaşanan değişiklikten kaynaklandığı belirtiliyor.
İtalyan basınının temas ettiği İtalyan başbakanlık kaynakları 17 Nisan tarihinin hiçbir zaman resmiyet kazanmadığını, bu nedenle de bir iptal ya da ertelemeden bahsedilemeyeceğini belirtti.
Ancak Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin internet sitesinde 28 Mart tarihli Dış Ekoomik İlişkiler Kurulu (DEİK) duyurusunda “Türkiye-İtalya 4. Hükümetlerarası Zirvesi, 17 Nisan 2025 tarihinde Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Sayın Giorgia Meloni’nin başkanlıklarında Roma’da gerçekleşecektir” deniyor.
Zirve vesilesiyle aynı tarihte Roma’da “İtalya-Türkiye İş Forumu”nun düzenleneceği; Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İtalya Başbakanı Meloni’nin foruma seslenecekleri de bildiriliyor.
Meloni’nin ABD Başkanı Trump’un gümrük tarifelerine dair açıklamasının ardından AB ile ABD arasında bir orta yol bulabilmek için Washington’a gitmesinin sözkonusu olabileceği yorumları yapılıyor.
Meloni, Trump’ın yemin törenine davet alıp Avrupa’dan giden tek lider oldu.
Bazı gözlemciler Meloni’nin bu şartlarda Erdoğan’ı ağırlamak istememiş olabileceği, ancak Ankara’yı rencide etmemek için “takvime dair sıkıntılar” gerekçesini öne sürmüş olabileceğini söylüyor. Devlet başkanı düzeyinde zirvelerin tarihleri çok önceden belirlenir. Lider düzeyinde zirvenin yapılmasına çok az bir süre iptal edilmesi için çok acil bir gelişmenin yaşanması gerekir.
Türkiye ile Italya özellikle Avrupa güvenlik mimarisi konusunda benzer görüşleri paylaşıyor, NATO’nun merkezi konumunun zayıflatılmamasını savunuyorlar. İki başkent, Rusya’ya çok sert çıkılmasını savunan bazı Avrupa başkentlerinden de ayrışıyor.
Son olarak Baykar’ın İtalyan havacılık şirketi Piaggio Aerospace’i satın alması, iki ülkeni askeri/savunma alanında da yakınlaşmasını arttırdı.
Aşırı sağcı Meloni faşizmle arasına mesafe koymamakla eleştiriliyor.