İstanbul Havalimanı’nda üç uçağın birbirinden tamamen bağımsız pistlere aynı anda iniş veya kalkış yapabildiği “eş zamanlı üçlü bağımsız pist operasyonu” başladı.
Bu sistem sayesinde İstanbul Havalimanı, Avrupa’da üçlü pist operasyonunu başlatan ilk meydan olurken, dünyada ise ABD’den sonra ikinci ülke olmayı başardı.
Söz konusu operasyonun başlaması dolayısıyla İstanbul Havalimanı’nda düzenlenen “Üçlü Pist Uçuş Operasyonu Başlangıç Töreni”nde konuşan Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, bakanlık olarak 2002’den beri sürdürdükleri sivil havacılık politikalarıyla sektörü özel işletmelere açarak rekabeti teşvik ettiklerini ve havacılıkta hızlı bir büyüme dönemi başlattıklarını söyledi.
Sürekli artış gösteren bu istatistiklerin ve kırılan rekorların İstanbul Havalimanı’nın gücünü ve potansiyelini ortaya koyduğunu dile getiren Uraloğlu, “Şimdi, eş zamanlı üçlü bağımsız pist operasyonlarıyla bu küresel gücüne güç katıyoruz. Havalimanımızın ihtişamını taçlandırıyor, küresel havacılığın nabzını tutan bir merkez olarak gücünü artırıyor ve Türkiye’nin sınırlarını aşan vizyonunu kanatlandırıyoruz. ifadelerini kullandı.
“Küresel havacılıkta tarihi bir adım”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nda “eş zamanlı üçlü bağımsız pist operasyonları”nın resmi olarak başladığını kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bu, sadece Türkiye için değil, Avrupa havacılığı için de bir ilk olmanın ötesinde, küresel havacılıkta da tarihi bir adım olacak. Gururluyuz çünkü bu uygulamayı ABD’nin ardından hayata geçiren tek ülke Türkiye oluyor. Artık İstanbul Havalimanı trafik hacmiyle olduğu kadar operasyonel kapasite ve teknik yeterlilik açısından da küresel havacılığın en üst ligine yükseldi. Bu sistem, aynı anda 3 uçağın birbirinden tamamen bağımsız pistlere iniş veya kalkış yapabilmesini sağlayan ileri seviye bir hava trafik yönetim teknolojisidir. Bu sistemle hava trafik akışı hızlanacak, havalimanımızın dinamik kapasitesi önemli ölçüde artacak ve yolcularımıza daha hızlı, daha güvenli bir hizmet sunulacak. İstanbul’un kıtaları birleştiren stratejik konumu, bu yeni yetenekle birleştiğinde, havalimanımız küresel havacılık lojistiğinde daha kritik bir rol üstlenecek.”
“Olası gecikmeleri minimuma indireceğiz, yakıt tasarrufu sağlayacağız”
Bakan Uraloğlu, bu önemli projenin temellerinin 2022 yılının son çeyreğinde atıldığını anımsatarak, her aşamanın titiz bir planlama ve işbirliğiyle hayata geçtiğini söyledi.
Havalimanının bu operasyonlara hazır hale gelmesi için Devlet Hava Meydanları İşletmesi, İGA, Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL), Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve THY temsilcilerinin katılımıyla kapsamlı bir emniyet analizi çalışmasına başladıklarını ifade eden Uraloğlu, bugüne kadar yapılan işlemleri anlattı.
Uraloğlu, bu dönemde hazırlanan dokümanlardan, yapılan analizlerden, hava sahası tasarım çalışmalarından ve yürütülen çalışmalardan bahsederek, “Bu süreçte 500 hava trafik kontrolörümüze yaklaşık 4 bin 500 saatlik eğitim verdik. Bu eğitimlerin 1500 saati teorik, 3 bin saati ise uygulamalı olarak gerçekleştirildi” şeklinde konuştu.
Yapılan çalışmalarla, “eş zamanlı üçlü bağımsız pist operasyonları”nın güvenli ve etkin bir şekilde yürütülmesi için sağlam bir temel oluşturduklarını vurgulayan Uraloğlu, “İstanbul Havalimanımızda aynı anda 3 uçağın iniş ve kalkış yapması ve daha verimli ve dinamik kapasite yönetimiyle olası gecikmeleri minimuma indireceğiz. Aynı zamanda uçakların gökyüzündeki bekleme süreleri de azalacağından yakıt tasarrufunu da maksimize edeceğiz” ifadelerini kullandı.
“Bu sistemle İstanbul Havalimanı’nın Avrupa’daki liderliği daha da pekişecek”Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, bu sistemle İstanbul Havalimanı’nın Avrupa’daki lider konumunun daha da pekişeceğinin altını çizerek, Türkiye’nin havacılıkta küresel liderliğini bir kez daha tüm dünyaya göstereceğini bildirdi.